Велику частину товару у продуктових магазинах «столиці» окупованої Херсонщини складають саме українські товари. Їх можна поділити на дві групи. Перша – це продукти, які залишились з часів до окупації (так-так, хоч і майже два роки минуло). Друга – це «віджаті» окупантами підприємства, на яких вони випускають ту ж продукцію, але з етикетками російською мовою.

Лідером першої групи безсумнівно є макаронні вироби компанії «Чумак», які залишились не лише на полицях супермаркетів, а і на ринках. 400-грамова пачка спіральок коштує 54 рублі, пачка з 350 г різнокольорових мушель «Гармонія» – 62 рублі. Прибуток, що називається, чистий, адже у виробництво макаронів окупанти не вклали жодної копійки. Все, що зробили – розграбували склади підприємства у Каховці.

З «колишніх» часів залишилась і частина продукції фірми «Купець», потужності якої знаходяться в окупованому Мелітополі. 800 г кукурудзяної крупи коштують 34 рублі, гречаної – 69. А от на рисовій вже написано російською. Пакет рису такої ж ваги коштує 95 рублів.

З тих самих часів залишилась і смакова приправа «Мівіна». Раніше її випускали на заводі у Харкові, нині виробництво перенесли. Є й приправа з написом російською, але вона також з доокупаційного життя. Брендом володіє компанія Nestle S.A., яка не лише розпочала будівництво фабрики на Волині, а й продовжує діяльність на росії, через що Національне агентство з запобігання корупції внесло Nestle в список міжнародних спонсорів війни.

А от на мінеральну воду «Мирненська», яку випускають у селищі Мирному Мелітопольського району, окупанти тепер клеять етикетки російською. І везуть її не лише у найближчі населені пункти, а і, наприклад, у Сімферополь. У Генічеську ж півторашка мінералки коштує 37, а два літри – 41 рубль. Українськими по факту є і продукти з тимчасово окупованого Криму.

У Генічеську продають хліб, соняшникову олію, рибні консерви, торти, тістечка, йогурти, сметану, кефір, молоко, пиво (безалкогольне, але з-під прилавка можна і алкогольне придбати), газовані напої з тимчасово окупованого півострова. А от продукти, привезені з самої росії, як повідомляють наші читачі, складають не більше третини асортименту.

Борис ВИНОГРАДОВ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!