На росії спостерігається дефіцит медичних працівників. Причиною цьому стала розв’язана кремлем війна в Україні. Про це йдеться у звіті розвідки Міноборони Великобританії, який цитує «Інформаційний спротив». 2 % працівників лікарень залишили росію, аби не стати «гарматним м’ясом».

Близько 3 тисяч медиків не встигли або не захотіли, і були направлені у «зону сво». Станом на листопад 2023 року, за даними російського мінздоров’я, медичному сектору бракувало 26500 лікарів і 58200 медперсоналу. У 22 двох регіонах рф наразі спостерігається значний дефіцит лікарів, у 7 регіонах – гострий. Не вистачає лікарів і на окупованій Херсонщині. Як повідомляє у Телеграм окупаційна адміністрація Каховки, наприклад, там нині шукають стоматолога-ортодонта, стоматолога-хірурга, кардіолога, алерголога, хірурга, трансфузіолога, епідеміолога, рентгенолога, інфекціоніста, ендокринолога, лікаря УЗД, терапевта, уролога, психіатра, патологоанатома, трансфузіолога, педіатра-неонатолога, лікарів загальної практики сімейної медицини для ведення амбулаторного прийому у поліклініці та амбулаторії, а також роботи у стаціонарі. Для виконання рентгенографії потрібен лаборант, для проведення ендоскопії – ендоскопіст. Фельдшерські і фельдшерсько-акушерські пункти потребують фельдшерів і медсестер.

Дефіцит лікарів на окупованій території трохи вдається закрити за рахунок прикомандированих спеціалістів, головне завдання яких – лікувати поранених окупантів. Якщо час залишається, лікарі з росії звертають увагу на цивільних. Наприклад, в окупаційній Скадовській районній лікарні нині працюють медики з Кабардино-Балкарії. Вони, як повідомляє окупаційний телеграм-канал «Главное в Скадовске», «беруть участь у хірургічних втручаннях, курирують пацієнтів і консультують колег у хірургічному, терапевтичному, інфекційному, педіатричному і гінекологічному відділеннях». Тим часом, як повідомляє видання «Аргументы и факты», у самій Кабардино-Балкарії, станом на листопад 2023 року, на 10 тисяч жителів припадає 38,12 лікарів, що нижче середньоросійського показника – 40,54. Як пише видання, «через недостатній рівень зарплати лікарі йдуть працювати у приватні клініки і виїжджають з КБР у інші регіони».

Богдан СТРАЖАК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!