В Україні після повномасштабного вторгнення рф багато громадян опинилися в таких обставинах, про які навіть уявити не могли. Вони залишилися сам на сам з проблемами, які з’являються щодня, і які не можуть вирішити без допомоги влади. До редакції «Нового дня» постійно звертаються читачі й просять допомогти сконтактувати їх з чиновниками різних рангів для отримання різноманітної допомоги: юридичної, матеріальної, психологічної. У силу обставин люди почасти просять не називати їхніх прізвищ. І ми з розумінням до цього ставимося. Сьогодні з проханням дати відповіді на питання, які найбільше турбують громадян Херсонщини, у тому числі й читачів нашої газети, ми звернулися до Олександра ПРОКУДІНА, голови обласної військової адміністрації.

– У багатьох селах зараз триває відбудова у рамках проєкту «Пліч-о-пліч». Чому не всігромади відновлюють за цим проєктом?
– Прямо зараз роботи проводяться у 26 населених пунктах. Це ті, які потрапили до першої черги президентського проєкту«Пліч-о-пліч».
Нині там відновлено 1119 обʼєктів, ще 109 – прямо зараз ремонтують фахівці з іншихрегіонів країни. По цих селах цьогорічплануємо відновити ще півтори тисячіцивільних обʼєктів.
Але в нас є і друга черга проєкту. Вона передбачає відновлення 76 населених пунктівза допомогою 13 областей партнерів. Цеблизько 3600 обʼєктів, значну частину з якихплануємо відновити цьогоріч.
Тобто цього року програма охопить 102 населені пункти. Це майже половина з тих, якіє на звільненому правобережжі. В інших тежпроводитимемо роботи, але першочергово цезалежить від безпекової ситуації.

– Як реалізується в області програма«єВідновлення» і як подати заявку на участь?
– Подати документи можна через «Дію». Спочатку ви реєструєте пошкоджене майно, надсилаєте заявку, комісія оглядаєпомешкання і встановлює розмір компенсації. І далі – ви отримуєте гроші на картку«єВідновлення». Однак прошу звернути увагу, що програмою не можуть скористатися жителігромад, віднесених до зони бойових дій. Вони пізніше зможуть подати заявки, коли їхнійнаселений пункт не буде віднесений до зонибойових дій.
Загалом по області подано уже майже 5900 заявок. І 2276 родин отримали кошти на відбудову осель. Загальна сума виплат склала310 млн грн.
Також сімʼї, які мають вщент знищене житло, можуть отримати житлові сертифікати на придбання нових домівок. Нині на Херсонщині цією можливістю скористалася421 людина. Для них сформовано сертифікатина 540 млн грн.

– Цікавить питання розмінування, зокремаполів. Які результати на Херсонщині, і скільки ще чекати на повне розмінуванняправобережжя?
– При нинішній динаміці, на розмінуванняправобережної Херсонщини знадобитьсящонайменше два роки. Нині обстежено понадтретину звільнених територій або майже 244 тисячі гектарів.
Сьогодні над розмінуванням регіонупрацюють більше тисячі саперів. Лише за рікнам вдалося збільшити їх кількість у десять разів. І ми продовжуємо над цим працювати.
Полів у нас розміновано 42%. Близько 300 тисяч гектарів залишаються потенційнозасміченими російською вибухівкою. Але там працюють вибухотехніки. І завдяки їх роботізбільшено території, на яких наші аграріївирощують врожай, більш ніж утричі. Цеякщо порівнювати з минулим роком.

– Раніше ви говорили, що в областібудується модульне містечко. На якій стадіїроботи, і хто там проживатиме?
– У Чорнобаївській громаді триваєспорудження модульного містечка. Тут житимуть люди, яких росія позбавиладомівок. Загалом містечко розраховане на більш як 350 людей. Будинки оснащені всімнеобхідним для комфортного проживання, мають безперебійну подачу тепла, світла та води. Нині роботи – на фінальному етапі. Уже завершено монтаж модулів, влаштуванняканалізації, водопроводу, дитячихмайданчиків, паркану та іншого. Триваєблагоустрій території та облаштуваннясвердловини.

– Я мешкаю у населеному пункті, якийпостійно обстрілює російська армія. Як мені евакуюватися? Куди звертатися? І щомене очікує на новому місці?
– Евакуація у нас триває постійно. І виїхати – максимально просто. Для цього достатньолише бажання.
Механізм такий: людина звертається на нашу «гарячу лінію» за номером: 0800 33 0951. Оператор розказує всі деталі і погоджує час виїзду. Далі – вам допомагають виїхатибезкоштовно. І вже коли прибуваєте на новемісце, ви отримуєте за потреби тимчасовийприхисток, гуманітарну, психологічну та юридичну підтримку.
З моменту деокупації правобережжяХерсонщини допомогли виїхати до більшбезпечних регіонів майже 44,8 тисячі людей. Серед них понад 6 тисяч дітей та близько 450 маломобільних осіб.
Тому, будь ласка, якщо ви живете у небезпечних громадах, зробіть вибір на користь евакуації. Збережіть своє життя та своїх рідних.

– Світло, вода і газ. У скількох населенихпунктах на Херсонщині зараз відновленокомунікації?
– Щодня над відновленням світла на Херсонщині в середньому працюють близько30 бригад енергетиків. Це півтори сотніфахівців та пʼять десятків одиниць техніки.
Загалом електропостачання відновлено у 188 населених пунктах. Це практично усі громади, де безпекова ситуація дозволяє здійснюватиаварійно-відновлювальні роботи.
Газопостачання мають 79 із 88 населенихпунктів. Блакитне паливо мають 90% або 142 тисячі абонентів.
Централізоване водопостачання наявне у 176 населених пунктах, а для громад, де наразінемає можливості його відновити, питну й технічну воду підвозять.

– Житель Великої Олександрівкицікавиться: як просувається ремонт місцевої лікарні?
– Після деокупації селища медичний заклад був у жахливому стані. Було побито вікна й покрівлю, зруйновано кабінети, розграбованомедичне обладнання. Нині триває процес їївідновлення. Для цього залучаються коштидонорів.
Фонд Народонаселення ООН в Україні –UNFPA Ukraine допоміг облаштувати в поліклініці гінекологічний кабінет з урахуванням потреб маломобільних людей.
Чимало робіт виконано за підтримки КомітетуЧервоного Хреста. Нині благодійники взяли на себе ремонт ліфтової шахти в хірургічномувідділенні, бо тут в укритті плануютьоблаштувати операційну.
Триває ремонт тепломереж та оснащеннялікарні необхідним обладнанням. Медзакладотримав холодильник для зберігання крові, плазми та лікарських засобів. У планах –ремонт підвальних приміщень, щоб вони слугували укриттям.

– Маю питання щодо налагодженняводопостачання у Великоолександрівськійгромаді? Які кроки робить влада, аби люди мали безперебійне водопостачання?
– Спільно з неурядовою гуманітарноюорганізацією «Solidarites international» ниніреалізуємо у Великоолександрівській громадіважливий проєкт. У пʼятьох населенихпунктах замінюємо водонапірні башти. Старими користувалися багато років, такожвони побиті російськими снарядами. Тому подальша їх експлуатація – неможлива. Післяпідключення нових веж до мережі місцевіжителі почнуть отримувати воду безперебійно.

– Школа у Давидовому Броді. Коли нам очікувати відновлення освітнього закладу?
– У липні 2023-го ми почали відбудовузакладу. Лише демонтаж і вивезеннябудівельного сміття потребували значнихресурсів і чимало часу. І от переходимо до наступного етапу.
Проєктом передбачена реконструкція школи з добудовою. Заплановано й облаштуватиукриття. Коли дозволятиме безпековаситуація, заклад відвідуватимуть діти не лишеДавидового Броду, а й сусідніх громад. Тожнині працюємо над тим, щоб школярів зустрівще більш інноваційний та комфортний заклад.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!