Мова, звісно, про шоколад, перші згадки про який надійшли до нас з часів цивілізації ацтеків. Трохи більше двох тижнів тому на світовому ринку тонна какао-бобів, головної сировини для виробництва шоколаду, сягнула рекордної позначки у майже 12000 доларів. Шоколад, пише «Економічна правда», став дорожчим за мідь.
Причиною подорожчання став неврожай какао у Західній Африці, через що вже третій рік спостерігається дефіцит какао. А оскільки дорожчає сировина, так само піднімаються ціни на кінцеву продукцію. Ця тенденція торкнулась всіх країн, у тому числі, і окупованих Росією територій України. Наразі ціни на какао-боби падають, проте у магазинах шоколад чомусь не дешевшає.
У тимчасово окупованому Генічеську за пару останніх тижнів ціни зросли у середньому на 10 – 15 рублів за плитку. Це при тому, що шоколад там і так був недешевим. Тож, давайте поглянемо, почім нині «подарунок ацтеків» в окупованому приморському місті.
Почнемо з продукції міжнародних компаній. 100-грамова плитка шоколаду «Milka» (екстра-какао) коштує 133 рублі.

Плитка вагою 85 грамів з горіховою пастою і фундуком – 113. 300-грамова з мигдалем і карамеллю вартує 375 рублів.

Батончик «Snickers» вагою 180 грамів продають за 203 рублі.

«Mars» коштує 221 рубль за 182 грама.

Тепер перейдемо до російських виробників. Гіркий шоколад з мигдалем, журавлиною і малиною «Apriori» кондитерської фабрики «Верность качеству» (пам’ятаємо, що у Росії назва рідко відповідає змісту) з райцентру Касимов Рязанської області продають по 238 рублів за 100 г. Шоколад «Sobranie», який виробляють у Ярославлі, коштує 200 рублів за 90 г. Московський «Бабаевский» такою ж вагою коштує від 90 («Оригінальний») до 125 («Елітний») рублів.

Відома і практично єдина з російської продукції їстівна «Алёнка» московської фабрики «Красный октябрь» вартує від 65 (з начинкою «крем – банан») до 93 (з різнокольоровим драже) рублів. Вага плитки 87 – 90 г.
Борис ВИНОГРАДОВ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!