“27 травня Херсонський обласний художній музей ім. Олексія Шовкуненка святкує 46-річчя. Ні, святкує — це занадто гучно сказано, бо пограбований і неодноразово обстріляний музей зараз тужить за своїм сповненим виставкової круговерті довоєнним життям, за втраченою колекцією та численними гостями та друзями”, – йдеться в повідомленні на сторінці музею.


Насправді історія музею почилася у травні 1911 року, коли князь Микола Гедройц, відомий меценат та громадський діяч, звернувся до міського голови Миколи Блажкова з пропозицією заснувати у Херсоні музей образотворчих мистецтв. І вже за рік, у травні 1912-го, музей витончених мистецтв запрацював у приміщенні педагогічного музею, що розташовувався на нижньому поверсі будівлі колишнього нічліжного притулку Фальц-Фейнів.
У 1923 році музей витончених мистецтв втрачає свій статус і назву та починає йменуватися в офіційних документах мистецьким відділом Херсонського історико-археологічного або єдиного Херсонського міського музею.
Далі – Друга світова війна. Під час нацистської окупації Херсона музей вперше був пограбований. Більшість цінностей окупанти вивезли до Німеччини та Румунії, була знищена і значна частина музейної документації. У 1944 році, після звільнення Херсона від нацистів, у записці про завдану шкоду директор міського музею О. Ісаков повідомляв: «Херсонський художній музей (у приміщенні історичного відділу) слід вважати неіснуючим».
І лише у червні 1966 року у будівлі на розі площі Свободи та проспекту Ушакова відкрили художній відділ.
У другій половині 70-х міська влада порушує питання про необхідність відкриття окремого художнього музею в Херсоні. Приводом став факт передачі у 1977 році за заповітом у дар місту приватної колекції Марії Корніловської. Ініціативою тодішнього начальника управління культури області, художника і мистецтвознавця Володимира Чуприни, за підтримки міської влади і досвідченого юриста Галини Ромадіної, в самому серці історичного центру міста, в будівлі колишньої Міської Думи, 27 травня 1978 року до 200-річного ювілею Херсона урочисто відкрився Херсонський художній музей. Його першим директором став Євген Подольський.


Музей мав надзвичайно цікаву, багату і різноманітну колекцію. До пограбування російськими окупантами вона налічувала 14 тисяч предметів. Ікони, живопис, скульптура, декоративні твори тощо, крім цього унікальний рамний фонд позаминулого століття і розкішна бібліотека рідкісних і цінних видань з мистецтва. Вкрадено більшість експонатів, це 10 тисяч найцінніших творів мистецтва.
“Вже півтора роки музей живе з болем у серці, відслідковує вкрадене, допомагає правоохоронним органам у справі повернення вкраденого та вірить у завтрашній день”, – пишуть музейники.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!