Жнива на окупованому лівобережжі вже три тижні йдуть повним ходом. Принаймні, так заявляє окупаційний телеканал «Таврия». Аби показати, як «турбуються за народ», пшеничними ланами роз’їжджають «депутати», «сенатори» та інша наволоч, запитуючи про проблеми аграріїв.
Голова сільгосппідприємства Сергій Гудзоватий з окупованої Горностаївки поскаржився «сенатору» Константіну Басюку (і пропагандисти це показали!) на те, що російські банки не хочуть надати йому кредит через близькість до лінії бойового зіткнення. «Було отримано відмову, так як ми знаходимось у зоні менше 50 кілометрів», – розповів аграрій. А ще додав, що через таку логістику втрачає по 500 – 700 рублів на кожній тонні збіжжя.


Під Каховкою тому ж Басюку розповіли про проблеми зі зрошенням. На огірки, кабачки, помідори води зі свердловин ще якось вистачило, зізнались фермери, а от з іншими культурами не все так добре. Вода пішла на нижні горизонти і насоси вже зачерпують пісок. Аграрії пробували добурювати свердловини, але результату, сказали, це не дало.
А колаборантка Тетяна Сиволонська, якій окупанти подарували посаду «члена комітету з аграрної політики, земельних відносин і екології Херсонської обласної Думи» поїхала слухати, що тривожить фермерів Гладківки у Скадовському районі. Голова ФГ «Агромир» Олександр Жданюк розповів їй і пропагандистам, що ячмінь збирати закінчив, нині жнивує на пшеничних полях. І там, і там урожайність склала приблизно 30 ц/га, що він вважає середнім показником. Більше було б, аби не засуха. Жданюк також поділився мрією запустити свердловини. Вони, сказав, «є, але ми не можемо запустити їх, так як немає документів, і потрібно, щоб мінприроди і екології нам допомогли це зробити». Додав, що з поливом врожай пшениці буде вдвічі більшим, і якість (зокрема, вміст білку) вищою, та і соняшник родив би краще.
На окупаційне міністерство природних ресурсів, екології та рибальства Херсонської області, яке очолює 42-річний уродженець Херсона Микола Бистрянцев, аграрії скаржаться давно. Надто багато грошей хоче колаборант і його підлеглі за оформлення свердловини. Хоча в окупаційному міністерстві сільського господарства запевняють, що достатньо надати клопотання, завірені копії статутних документів, завірені копії документів, які підтверджують право власності або оренди земельної ділянки та проект на буріння свердловин – і через 10 днів буде надано дозвіл, але у Бистрянцева – інша думка. Окупанти, схоже її розділяють, інакше б не нагородили зрадника  фальшивою медаллю «За заслуги перед Херсонською областю».
Борис ВИНОГРАДОВ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!