З 29 квітня 2022 року обов’язки ректора Херсонського національного технічного університету Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет поклав на завідувачку кафедри дизайну, доктора технічних наук, професора Олену Чепелюк. Копію наказу досі легко знайти в інтернеті.

Згодом в. о. ректора заявила про переведення частини навчального закладу у Хмельницький, де попри окупацію Херсона, ХНТУ продовжив навчання студентів у дистанційному режимі. Однак у окупаційної влади були свої плани на заклад, тому вони заявили про функціонування псевдовузу під назвою «Государственное бюджетное образовательное учреждение высшего образования Херсонской области «Херсонский технический университет». Керувати ним було призначено галину райко. 28 липня наказ окупаційної влади, як доказ співпраці райко з рашистами, у Фейсбук опублікувала Олена Чепелюк.

З тих пір, як зазначає у тій самій мережі завідувач кафедри державного управління і місцевого самоврядування ХНТУ Іван Лопушинський, «при надходженні інформації про факти співпраці з окупаційною владою, керівництво ХНТУ одразу реагувало. Такі «співробітники» або звільнялися, або з ними було призупинено трудові відносини до з’ясування всіх обставин».

За словами Івана Петровича, на першому у новому навчальному році засіданні вченої ради колектив університету одностайно проголосував за відмову від співпраці з колишніми співробітниками, які стали колаборантами.

«Крім того, всі документи, які надходили до керівництва ХНТУ та підтверджували факти колаборації, негайно передавалися у правоохоронні органи, а адміністрація університету неодноразово давала свідчення Національній поліції України та Службі безпеки України щодо виявлених фактів колаборації», – написав завкафедри.

Наразі перевірено документи, що були знайдені правоохоронцями після деокупації. Нині розкриваються нові прізвища колаборантів.

У копіях документів, які Іван Петрович виставив у Фейсбук, знаходимо наступні прізвища, вчені звання і посади, які зрадники посіли в окупаційному вузі: «ректор Г.А. Райко, первый проректор Н.А. Круглая, проректор по образовательной деятельности (учебно-методической работе) Н.А. Пустовая, проректор по научной работе и международным связям Н.Е. Субботина, проректор по административно-хозяйственной части Э.Э. Любомский, руководитель дирекции развития образовательных программ О.В. Пятак, декан факультета инженерии и транспорта А.В. Грубник, декан факультета информационных технологий и дизайна Д.М. Якимчук, секретарь факультета Н.Р. Галстян, декан факультета интегрированных технологий А.Н. Вербицкий, декан факультета экономики, управления и бизнеса С.В. Путинцева, директор экономико-технического колледжа Г.Н. Завольская, и.о. главного бухгалтера Г.К. Кадырова, начальник отдела кадров Л.С. Недоступ, юрисконсультант А.В. Ерегин, руководители отдела информационных технологий Н.А. Кузнецов, дирекции комплексной безопасности Е.И. Петлинский, дирекции молодежной политики А.В. Коваленко, оздоровительно-валеологического центра Л.В. Коваленко, отдела охраны труда Ю.И. Пустовой, заведующий кафедры пищевых технологий, доцент С.В. Бобырь, ведущий специалист И.В. Махова, директор дирекции комплексной безопасности А.С. Евтухов, старший преподаватель О.В. Кузнецова, доцент М.А. Шульга, старший преподаватель Т.И. Тарасова, доцент Е.В. Лепа, ассистент Т.В. Кузнецова, профессор М.Л. Кулигин, доцент Д.В. Хапов, заведующая канцелярией Н.Б. Титова, преподаватель И.П. Юрченко, доцент Д.В. Якимчук, доцент Ю.Ю. Мельничук, старший преподаватель И.Р. Минаева, старший преподаватель Н.Ю. Карпенкова».    

Відповісти за роботу на окупантів треба буде і «сторожам службы охраны А.И. Чернышову, П.Н. Железняку, А.В. Курдюку, В.Г. Леснику».

Слідству також належить розібратись, які посади займали у фейковому університеті «О.В. Богатырева, А.В. Гавликовский, Г.В. Никишин, А.В. Бурчуков», чиї прізвища також фігурують в оприлюднених документах.

Нагадаємо, що здійснення громадянином/громадянкою України пропаганди в інтересах держави-агресора у будь-яких закладах освіти та сприяння впровадження стандартів освіти держави-агресора у закладах освіти України вважається колабораціонізмом. За статтею 111-1 ККУ такі дії караються виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або позбавленням волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років.

Богдан СТРАЖАК.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!