Ідея побратимства українського Херсона з німецьким Бонном виникла торік напередодні Дня Незалежності. Уперше її озвучили в ході зустрічі голів Херсонської РВА Михайла Линецького і облради Олександра Самойленка з очільницею міста Бонн Катею Дьорнер під час робочого візиту до ФРН. Тоді українці запросили німецьку градоначальницю до свого міста після його звільнення.

Слід сказати, що ідея партнерства міст виникла не на порожньому місці. Жителі Бонна добре обізнані про Херсон у першу чергу завдяки діяльності тут волонтерського руху «Українське серце б’ється», який об’єднав біженців з України. За словами волонтерки з Херсона Тетяни Лінецької, у місті проведено чимало різних заходів, під час яких збирали допомогу для українських воїнів на Херсонському напрямку. Йдеться про ярмарки, концерти, мітинги, присвячені визначним датам, зокрема, до Дня Незалежності. Наші земляки знайомили німців з українською культурою і звичаями, кухнею тощо. У різдвяні свята цілий місяць у місті продавали українські смаколики та сувеніри. А чого вартий був борщ з назвою «Шлях до перемоги – вільна Херсонщина» або глінтвейн «Вільний Херсон»?! Зазвичай, на цих заходах були присутні Катя Дьорнер та Генеральна консулка України у Бонні Ірина Шум.

Асоціація “Українське серце б’ється” об’єднала в німецькому Бонні вимушених переселенців для допомоги Збройним Силам України. Фото: Тетяна Лінецька.

На зібрані кошти купували для ЗСУ необхідні речі, техніку. Зокрема, для воїнів 124-ї окремої бригади придбали 200 комплектів термобілизни, генератори, джип тощо. А днями тероборонівцям відправили два автомобілі швидкої допомоги.

Посередником між українськими переселенцями і місцевою владою у налагодженні партнерських стосунків став Павло Гроссул, котрий давно живе у Бонні.

На початку року очільниця Херсонської міської військової адміністрації Галина Лугова направила офіційного листа до керівництва Бонна з пропозицією укласти угоду про партнерські відносини. І відповідь не забарилася. Ідею про партнерство в німецькому місті підтримали одноголосно – на рівні мера і громади. Тепер вже німці очікують на таку ж позитивну відповідь з Херсона.

– Я дуже щаслива, що наша ідея з партнерством міст втілюється в життя, – сказала одна з найактивніших волонтерок руху «Українське серце б’ється» Тетяна Лінецька. – Дуже вдячна всім, хто допомагав у Бонні донести німцям правду про Херсон, хто збирав кошти для ЗСУ.

Що дасть українському місту таке партнерство? Насамперед, офіційне укладення угоди про солідарне партнерство відкриє можливості подавати заявки на фінансування муніципальних програм реконструкції, а також підтримувати роботу багатьох людей, організацій та установ, які надають допомогу Україні в Бонні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!