«В здании администрации Любимовского теруправления жители могут получить свежие выпуски газет «Комсомольская правда» и «Надднепрянская правда», которые они с удовольствием читают», – повідомляє телеграм-канал окупаційної адміністрації Каховського району.

З таким самим «удовольствием», повідомляє «администрация Каховского муниципального округа», цей зіпсований папір читають в Дудчанах. Про інші «теруправления» не повідомляється, однак точно відомо, що такі агітки є майже у кожній адміністрації майже у кожній окупованій громаді лівобережжя області. Наклад у «газет» надто великий для такої території.

«Тираж – 20 000 экз.» – написано на останній сторінці «Надднепрянской правды» № 6. Також повідомляється, що агітка друкується у сімферопольському видавництві «Таврида», а відповідальною за випуск є окупаційна адміністрація Херсонської області.

Прочитати ж цей номер зі згаданим вище «удовольствием» нормальній людині навряд чи вдасться. Аж надто багато там брехні і маніпуляцій. Так, на 2 сторінці гауляйтер сальдо розповідає, що головним підсумком року проведення «спецоперации» є те, що «регион вошел в состав России». Якщо так, то територія області, яка зараз під рашистами, була окупована буквально у перший день повномасштабної війни. За рік вони хіба що встигли зайти, а потім ганебно відступити з Херсона, але про таке у агітках не напишеш.

На 10 і 11 сторінках пропагандисти, які все ще соромляться підписувати тексти, продовжують розповідати байки про «разгул неонацизма» в Україні. Тут вам і нашивки дивізії SS «Totenkopf», які, буцімто, є у військових ЗСУ і їх, буцімто, постить в інтернеті Зеленський. І медаль «За оборону України», яка, буцімто, стилізована під свастику, хоча російський «орден мужества» набагато більше схожий на нагороду нацистської Німеччини. І про 10 окрему гірсько-штурмову бригаду «Едельвейс», назву якої роспропагандисти ототожнюють з дивізією вермахту, хоча 17 загін спеціального призначення внутрішніх військ рф точно так називається.

Можна прочитати у номері і про ЗСУ, які «ради провокации обстреляли больницу в Херсоне с Чернобаевского направления». А перед тим –«железнодорожный вокзал» і «жилой дом на ул. Платона» (немов на окупованій території ніхто не знає, що в обласному центрі такої вулиці немає, а є Патона, і що Херсон обстрілюють рашисти).  

Мало того, що тексти просякнуті цинічною брехнею, вони ще й написані не літературною російською, а якимось напівкримінальним жаргоном. Приклади: «дивизии формировались из гитлеровских вертухаев», «западные лидеры засыпят всякими ништяками».

Читати таке, як вже було зазначено, дуже важко. Тому у кабінетах місцевих окупаційних адміністрацій агітки лежать пачками. А щоб не лежали, повідомляють наші читачі, колаборанти забирають їх додому, аби розтоплювати піч.

А у згаданій на початку Любимівці пішли ще далі – там «газети» колаборанти розвозять разом з дровами. Зворушених увагою незаможних громадян вони спочатку фотографують для звітності, а потім дозволяють робити з агітками все, що заманеться.

Богдан СТРАЖАК.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!