Пусті вулиці Херсона – свідчення того, що людей у місті залишається все менше. Втім вони є, навіть у тих районах, з якими через постійні обстріли фактично немає транспортного зв’язку. Марія Олексіївна, 82-річна пенсіонерка говорить, вибирається з дому вкрай рідко. “Дістатися на пошту, щоб сплатити комуналку – для мене це ціла пригода. Та я не хочу, щоб у мене були борги”.

– Продовжуєте платити комуналку?

– Продовжую. Слава Богу, гуманітарку мені привозять дівчата (волонтерки). А от для того, щоб сплатити за послуги, треба іноді вибиратися. У мене кнопковий телефон. І навіть якби був не кнопковий, навряд чи я вже з тим розберуся. Дехто з моїх сусідів не платять взагалі, сподіваються, що після війни борги спишуть. Ми ж тут в Херсоні, як на фронті. Але я так не можу. 

– А в окупації як було?

– В окупації не платила. Бо було неможливо. Відділення не працювало. І не хотілося, щоб те все рашистам йшло.

– Багато зараз нарахували?

– 5600 гривень за опалення та газову трубу (транспортування газу). Але я сплатила тільки 1600. Більше не можу зараз. Намагаюся відкладати пенсію, щоб вчасно платити. Бо боюся, щоб не нарахували пеню. Начебто не повинні нараховувати.

***

Ольга живе в Кіндійці. Залишається попри часті обстріли, бо нема на кого кинути господарство – курей, собак та кіз. Сусіди, хто виїхав, просять приглядати за своїми домівками. Хоча в багатьох вони вже частково зруйновані.

– Світла немає вже кілька місяців. Ми писали багато звернень. Але марно. Якось тут загинули комунальники. То ж сумніваюся, що скоро це все відновиться. Вода є. І рахунки є. Але я не бачу сенсу платити. Рахунки приходять навіть туди, де вже майже нема будинку.

– Нам нарахували пеню за газ за рік. Хоча ми давно в іншому місці. В нашому будинку працювали волонтери. Зараз намагаємося розрахуватися хоча б за цю пеню. А далі треба розбиратися з цим питанням, – розповідає херсонка Вікторія, яка з родиною виїхала з України.

За 206-ю постановою Кабінету міністрів під час війни мають право не сплачувати за комунальні послуги ті, чиє житло зруйноване внаслідок воєнних дій. Штрафи не накладаються, поки діє військовий стан. Так само не мають права відключити світло, воду та газ, якщо людина не має змоги за них платити. Проте після війни борги доведеться сплатити.

Коли можна не платити?

Юристи пояснюють – якщо житло зруйноване повністю і комунальні послуги не надаються, то і рахунки неправомірні. Проте, якщо до війни були борги, а під час війни будинок зруйновано, ті попередні довоєнні борги залишаються на власнику помешкання. Також є один важливий нюанс. Про зруйноване житло в обов’язковому порядку письмово потрібно повідомити підприємства, які постачають комунальні послуги. А також написати заяву правоохоронцям.

Якщо людина виїхала

Ті, хто евакуювався і не користується послугами понад місяць, також можуть не платити комуналку. Що для цього треба? Подати заяву до комунального підприємства-постачальника разом з документом, що засвідчує відсутність людей у житлі. Необхідні для цього документи: довідка за тимчасовим місцем проживання, довідка про лікування, проходження військової служби, або про взяття на облік ВПО. До переліку організацій, які приймають заяви входять ті, які займаються водопостачанням та водовідведенням, постачанням гарячої води, вивозом сміття. А якщо є лічильники – можна надати нульові показники. 

Вже у квітні можуть піднятися тарифи на холодну воду. Про це повідомляє Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Олеся СКРИПКА.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!