Днями російське пропагандистське «информационное агентство Regnum» опублікувало статтю такого собі алєксєя маковцева з гучною назвою «Украинский язык на освобождённых территориях не нужен нигде и ни для чего». Після неї, думаю, мають зникнути останні ілюзії у тих, хто ще вірить у те, що окупанти проводять так звану м’яку національну політику.
Популярний (більше 20 тисяч підписників) окупаційний телеграм-канал «Южный регион/Новороссия», який бреше про життя на окупованій Херсонщині, відразу кинувся на підтримку українофоба: «Мова на освобождённых территориях не нужна». Українську мову схиблені рашисти назвали «одним из главных инструментов борьбы против России». Тому дозволити їй залишитись – це «игра на руку врагу».
Після цього автори каналу ще й у демократію вирішили пограти. Мовляв, повністю забороняти українську не будемо: «Пусть кто хочет – говорит на ней в быту, а, может даже, по желанию отдельных родителей пусть их дети учат её в школе. Факультативно. Да и для работы против врага переводчики нужны. Однако сейчас мова – это почти всегда маркер «свой» – «чужой». В 90% случаев».
У Генічеському районі окупанти своїх вже маркують. Зокрема, тих підприємців, які перереєструвались за російським законодавством, змушують заміняти текст на вивісках торгових закладів з української на російську.
Богдан СТРАЖАК.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!