На окупованому лівобережжі області колаборанти мов з ланцюгів позривались: бігають населеними пунктами і чіпляють одне одному георгіївські стрічки. Називають це: «Всероссийская акция «Георгиевская ленточка» в преддверии Дня Победы». Розповсюджують спеціальні карточки з поясненнями своїх дій, а також інструкціями, як правильно чіпляти символ сепаратизму.

У Генічеську акцію почали 27 квітня, втягнувши у свої ігрища дітей. Останні пов’язували стрічки колаборантам під райдержадіміністрацією. Мітки отримали голова окупаційної адміністрації олена терських (генічани повідомляють, що господарі платять зрадниці так багато, що навіть на підтяжку обличчя вистачило), її заступник віктор разумний, «председатель общественного совета при администрации Херсонской области» володимир овчаренко, його заступник ігор качур, «руководитель областного отделения «Боевого братства» ігор тєлєгін.

Перед тим, з 3 по 24 квітня у навчальних закладах Генічеського району за ініціативою відділу по роботі з молоддю окупаційної адміністрації було проведено класні години «Георгиевская ленточка – символ Победы». Дітям розповідали історію її виникнення, спотворене значення і правила носіння.

Крім Генічеська, колаборанти ходили і вулицями Каланчака. Однак ті, кому вони пов’язували свої стрічки, попросили не показувати їх обличчя.

Приєднали до акції і Новотроїцький район. Тамтешня гауляйтерка євгенія кузьменко зазначила: «Неслучайно именно георгиевская ленточка стала символом борьбы со страшным явлением современности – украинским нацизмом».

Окупаційна адміністрація Нової Каховки написала у соцмережах: «Получить ленточку всем желающим можно в городской администрации, общественной приёмной, участвующих в акции магазинах и заправках». «Бывают дни, когда за ленточками приходит по 600-700 человек», – розповів пропагандистам з «РИА Новости» тамтешній гауляйтер володимир лєонтьєв, не надавши своїм словам жодного підтвердження.

У Скадовську спочатку провели мітинг з нагоди акції, а потім змусили дітей ходити вулицями міста. Ті стрічки, які не змогли вручити, вони пов’язували на парканах.

Всі, як один, зрадники, а за ними і діти повторювали на камери пропагандистів заучену фразу про те, що георгіївська стрічка є «символом Победы». Та наскільки це вірно? Зовсім невірно – запевняють історики. Навіть навпаки, вона є символом зради і поразки. Ще у 2017 році представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко розповідав журналістам: «Георгіївська стрічка з’явилася в 1769 році при правлінні імператриці Катерини ІІ. Тоді це була найвища військова нагорода Російської імперії, яку отримували офіцери за бойові заслуги. Ця стрічка складалась з трьох чорних і двох жовтих смужок.

Однак, коли в 1917 році більшовики прийшли до влади, всі імперські георгіївські нагороди, а їх був цілий комплекс, припинили офіційне існування. Натомість у білогвардійській еміграції їх використовували. Під час Другої світової війни ними народжували білогвардійців, які воювали в складі військ нацистської Німеччини.

Георгіївськими кавалерами були начальник главку козачих військ третього Рейху генерал Петро Краснов, группенфюрер СС Рудольф Бангерський, группенфюрер СС Андрій Шкуро та інші. До того ж, більша частина цих георгіївських кавалерів служила в «русском корпусе», який воював проти партизан в Югославії та відзначився надзвичайною жорстокістю.

Тож оці георгіївські нагороди – це символи колабораціонізму, тобто тих, хто воював за нацистську Німеччину».

Варто нагадати і те, що за носіння цього символу передбачена адміністративна відповідальність. Стаття 173-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлює, що виготовлення і пропаганда георгіївської стрічки тягне за собою накладення штрафу від 50 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією стрічки або предметів, що містять її зображення.

Борис ВИНОГРАДОВ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!