З Херсона, де постійно обстріли, виїхала більшість родин з дітьми. І ляльковий театр, в будівлі якого вже прилітало, працювати локально не може. Опинившись у вигнанні, спочатку через окупацію, а тепер через безпекову ситуацію, заклад знаходить інші шляхи для виживання, та ще й розвитку. Зараз дитячий храм Мельпомени, який тимчасово переїхав до Коломиї Івано-Франківської області, активно гастролює, чого в такому масштабі в мирний час не було.

«У курортний сезон наш театр давав вистави в Генічеську та Скадовську. Ще були невеличкі обмінні гастролі, на один тиждень між театрами один-два рази на рік. І все. А зараз я зв’язався з директорами театрів і вийшли такі гастролі», – розповів директор-художній керівник Херсонського академічного обласного театру ляльок Віктор Гаврилюк, з яким ми зустрілися у Вінниці.

З квітня Херсонський ляльковий театр вже побував у Тернополі, Луцьку та Рівному. А потім стартували 17-денні гастролі: Хмельницький, Жмеринка, Могилів-Подільський, Гнівань, Вінниця, Ільїнка, Звягель і попереду – Житомир. Гастролює трупа з 8-ми працівників театру. Директор супроводжує акторів, адже він адмініструє всі поїздки, за все домовляється. Пан Гаврилюк не приховує – підтримка колег у регіонах відчувається.

-Наприклад, у Рівному ми частково жили в театрі. Деякі театри, наприклад, Вінницький, просто уклали нульовий договір з нами, без всіляких оплат, – розповів він.

Під час гастролей Херсонський театр ляльок показує дві вистави – «Жираф і носоріг» та «Дуже невихований кіт». Продовження останньої – «Дуже невихований кіт-2» планувалося у березні 2022-го. Вже навіть продавали квитки. Але прем’єра не відбулася: війна…

19-річний Іван Мархоцький грає того самого дуже невихованого кота. Хлопець закінчує коледж культури у Калуші і вже місяць, як у штаті Херсонського академічного обласного лялькового театру. Івану так подобається його робота, що він готовий навіть їхати в Херсон, коли ляльковий туди повернеться.

– І в Херсон поїду, чом би й ні? Працювати тут – одне задоволення. Є чому навчитися у акторів цього театру. Навіть моя партнерка по виставі про кота мене добряче підтягнула. Взагалі я драматичний актор. Перший раз було дуже важко,  лялька не слухалася. А дитячий глядач найвибагливіший, його ніколи не обманеш. Подобається – буде реакція, не подобається – сидітимуть тихо, – розповів актор.

А от Валерія Липа працює в ляльковому театрі з 2018 року. Для неї нове – це великі гастролі, коли чи не щодня інше місто, селище, і там свій глядач. Хоча малеча і її батьки всюди радо зустрічають театр.

-Я вражена тим, що в такий нелегкий час життя набрало обертів. Гастролі, зараз – це ж просто диво. Цікаво, що така сама вистава є в Рівному, але театр нам дозволив її зіграти, а глядачі, вони прийшли, бо їм цікава була наша версія. А найбільше мені запам’ятався Тернопіль. Після вистави приходить жінка з двома дітьми і так тихесенько говорить: «Знаєте, а ми теж з Херсона. Ходили до вас в театр і вас пам’ятаємо». Все, я попливла… Ти розумієш, що наші люди розкидані по всій Україні і по всьому світу, – розповіла актриса Валерія Липа.

Після вистави малеча поспішає на сцену – дозволили селфі з тим самим дуже невихованим котом (хоча насправді вистава дуже повчальна).

І в Вінниці до акторів підходять земляки.

-Херсонський ляльковий театр для нас найкращий. Ми з донечкою завжди його відвідували і тут ми йому дуже раді. Дякуємо вам, рідненькі, – говорить переселенка з Херсона Галина Резніченко.

А після гастролей у Херсонського лялькового театру нові плани. Всього тиждень на відпочинок у Коломиї, а далі – чекає Івано-Франківськ, там покажуть три вистави. На червень – Ужгород, Біла Церква, Фастів. 8 вистав запланували в Київському академічному театрі ляльок.

Марина САВЧЕНКО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!