У вестибюлі станції столичного метро «Золоті ворота» відкрилася незвична фотовиставка, присвячена Дню журналіста України. Увазі киян і гостей столиці представлені 40 світлин відомих майстрів об’єктиву, які показують роботу українських воєнних журналістів та журналісток.

На виставці можна також ознайомитися з інформацією про працівників медіа, котрі загинули внаслідок російської агресії, побачити газети із прифронтових і деокупованих територій. Відновити вихід цих видань допомогла Національна Спілка журналістів України разом із міжнародними партнерами. Cеред них – і Незалежна газета Херсонщини “Новий день”.

На урочистому відкритті виставки хвилиною мовчання вшанували пам’ять 63 загиблих працівників медіа. Серед них ті, хто захищав Україну в лавах ЗСУ, а також ті, хто загинув на передовій, виконуючи свій професійний обов’язок.

– Окупанти сіють багато горя, сотні тисяч трагедій, забирають життя… Правоохоронці не встигають фіксувати всі ці воєнні злочини. Ключовою роллю журналістів на війні є боротьба з несправедливістю! Тому ми, журналісти, стаємо голосом жертв війни, даємо шанс на справедливість кожному, хто втратив своїх рідних, знайомих! – підкреслив на відкритті виставки голова НСЖУ Сергій Томіленко. Він також зауважив, що інформаційна передова пролягає не лише у прифронтових територіях і на лінії фронту, а скрізь, де люди потребують правдивої інформації.

Зворушливим і несподіваним був виступ волонтерки Кароліни Михалкової, яка спеціально для медійників розробила і вишила шеврони воєнних кореспондентів. Перший такий шеврон, під численні оплески присутніх журналістів, вона презентувала Сергію Томіленку. А воєнний кореспондент «Апостроф TV» Михайло Шарков передав голові НСЖУ прапор, на якому залишили свої підписи військові. Цей стяг журналісти запропонували пронести під час відряджень у найгарячіші точки фронту.

Присутні на виставці дякували НСЖУ і міжнародним партнерам за надане захисне спорядження, за тренінги, за евакуації журналістів із окупованих територій, психологічну, юридичну та іншу допомогу.

Заступник начальника Головного управління морально-психологічного забезпечення Збройних Сил України полковник Володимир Яцентюк, вітаючи журналістів з прийдешнім професійним святом, зазначив, що медійники, які завжди пліч-о-пліч з військовими, роблять дуже цінний внесок в історію, адже вони пишуть літопис війни.

– Приємно, що українську пресу підтримали зарубіжні колеги, надавши різнопланову допомогу. І це теж відображено на світлинах. Чимало героїв знімків – у захисному спорядженні, наданому міжнародними партнерами, на одному з фото – момент із тренінгу з тактичної медицини. Ми вдячні урядам Польщі, Литви, Німеччини, інших країн, міжнародним журналістським організаціям, які допомагають українським ЗМІ продовжувати роботу, – підкреслила Ліна Кущ, перший секретар НСЖУ.

Виставка «Україна: журналісти на передовій» працюватиме до 16 червня, аби якомога більше людей через ці світлини змогли побачити важливу роботу журналістів у воєнний час.

Анатолій НІКОЛАЄВ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!