Обстріли останніх днів та жертви серед цивільного населення і працівників комунальних підприємств ставлять людей перед важким вибором – або лишитися без роботи і засобів до існування, або ризикувати власним життям. Про ситуацію журналістам нашого видання розказали працівники комунального підприємства міста Херсона, чиї колеги цього тижня постраждали внаслідок обстрілу.

“Обстріл стався 23 червня. В результаті одна людина загинула на місці, ще двоє в реанімації, 5 людей поранено. Наші водії, які в той час були на зміні, вимушені були стояти на проїжджій частині протягом шести годин. Їх не пустили на територію підприємства. О шостій, коли нарешті потрапили в гараж, оголосили, що заради безпеки працівників дають два вихідних – суботу та неділю. Проте вже з понеділка, не зважаючи на ситуацію, треба виходити на зміну”.

Працівники підприємства одразу відмовилися виходити на роботу з огляду на те, що сталося з їх колегами, – розказав автор повідомлення анонімно. Люди бояться втратити роботу і не можуть публічно захищати свої права. Водночас співробітників комунального підприємства не забезпечили засобами індивідуального захисту – ані бронежилетів, ані касок для них не знайшлося. Попри те, що вони щоденно працюють у районах міста, які потерпають від постійних обстрілів.

“Директор говорить – хто не виїздить на лінію, пише заяву на звільнення. На сьогодні ситуація у Херсоні стала ще більш напруженою, але розпорядження директора так і не змінилося. SOS!!! Допоможіть!”, – говориться у повідомленні.

У випадку прогулу без поважних причин працівник може бути звільнений, згідно трудового законодавства. Водночас – загроза життю, яку працівник не може самостійно усунути, є достатньо поважною причиною, – така позиція Державної служби України з питань праці. Тобто, якщо в регіоні, де знаходиться підприємство відбуваються активні бойові дії, робота неможлива і працівник, наприклад, виїхав у більш безпечне місце – це поважна причина, і працівника не можна звільнити. Навіть якщо звільнення відбудеться, працівник може звернутися до суду і виграти справу. З боку роботодавця у такому випадку може бути використане запровадження простою або призупинення трудового договору.

Олеся СКРИПКА.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!