Переселенці з Херсонщини, котрі, втікаючи від війни, опинилися на Вінничині, знають: якщо виникла проблема, треба звернутися на Космонавтів, 30.

За цією адресою вже рік у Вінниці працює Координаційний центр «Херсонщина – це Україна». Хаб для ВПО тоді ще з повністю окупованої нашої області створили секретар Херсонської міської ради Галина Лугова та голова Корабельної районної в м. Херсоні ради Наталя Чорненька, котрі на той час самі перебували в статусі переселенців. Приміщення для центру (кабінет та залу) на території «Прозорого офісу» виділила Вінницька міська рада. Координаційний центр підпорядковується Корабельній районній у м. Херсоні раді. Зараз ним опікуються Наталя Капінус та Лілія Бурдун – переселенки з Донецької області, які перебувають у штаті Корабельної районної в м. Херсоні ради.

Обидві жінки мають великий досвід роботи в органах місцевого самоврядування. Свого часу очолювали відділи економічного спрямування у громадах на Донбасі. У координаційний центр Наталя з Лілією прийшли як переселенки, не знаючи про те, що це суто херсонський хаб. А тут якраз змінювався штат, адже Галина Лугова як начальник Херсонської МВА вже перебувала у Кривому Розі. А за декілька днів ЗСУ звільнять Херсон, і туди одразу ж помчить Наталя Чорненька, щоб допомагати жителям.

«Немає значення, що ми самі не з Херсонщини. Бо ми, переселенки, як ніхто розуміємо проблеми кожної людини з цим статусом. У багатьох представників херсонської спільноти, які тимчасово мешкають на Вінниччині, є номери наших телефонів, бо не завжди є можливість приїхати особисто. Консультуємо, допомагаємо всім, чим можемо», – розповідає Лілія Бурдун.

Раніше функція координаційного центру полягала у видачі продуктів та речей, які для переселенців постійно приносять вінничани.

Але Лілія з Наталею розширили спектр опцій хабу. Тепер він постійно співпрацює з десятком благодійних організацій (від великих, таких, як МОМ, ЮНІСЕФ,  ГО «Проліска», до локальних). ЮНІСЕФ, до речі, наразі сконцентрувалася на допомозі ВПО пільгових категорій, зокрема родинам з дітьми. У Вінниці організація проводить різноманітні заходи для них (дитяча точка «Спільно. Соціальні послуги»). Також при Координаційному центрі постійно надаються безкоштовні юридичні консультації для ВПО. Таку вкрай потрібну підтримку організував БФ «Право на захист».

– Так, днями у нас був семінар-тренінг на тему державної підтримки жителів, які втратили житло через підрив Каховської ГЕС або обстріли. Також цей фонд допомагає переселенцям у відновленні втрачених документів. До того ж, фахівці роблять для ВПО безкоштовні адвокатські запити з будь-яких питань. Це дуже професійна команда юристів, – розповідає Наталя Капінус.

Недавно Наталя з Лілією побували на форумі Міжнародної організації з міграції (МОМ), де познайомилися з представниками Благодійного фонду HIAS. Як результат – ця організація тепер щотижня проводить у хабі один-два заходи для ВПО. Вже були майстер-класи з ліплення з глини, плетіння японських шнурів, виготовлення браслетів, заняття з малювання.

Нещодавно завдяки Безпечному простору для жінок і дівчат «Затишно spece» переселенці, зокрема херсонські, отримали можливість займатися  фітнесом та йогою. А ГО «Елеос-Україна» та «Вкупі» з березня цього року проводять заняття з психологічної самодопомоги при КЦ «Херсонщина – це Україна».

Було сформовано групу з переселенців, які потребували такої допомоги.

– Декого довелося витягувати з дуже важкого психологічного стану. Втрата рідних, житла, кардинальна зміна життя вже в немолодому віці – все це дуже тяжко. Психологам довелося добряче попрацювати. Стан людей стабілізувався. І коли ми оголосили, що проєкт завершується, почули: «Як? Ви ж нас не кидайте! І не кидаємо, знайшли можливість, щоб психологічна підтримка продовжувалася», – розповідає Лілія.

Взагалі переселенці з Херсона та області звертаються до  центру з багатьма соціальними питаннями. На день хаб можуть відвідати до 30 людей. Завдання фахівців – перенаправити їх туди, де нададуть кваліфіковану допомогу. Наразі звертаються немало ВПО, житло яких постраждало від підтоплення. Їх скоординовують з організаціями для отримання грошової допомоги та юридичної підтримки. Перенаправляють і до центру зайнятості – тих, кому необхідна робота.

– Бували такі випадки, коли до нас напряму зверталися місцеві підприємці, котрі хотіли взяти на роботу саме переселенців. Просили порекомендувати відповідальних людей. І так ВПО працевлаштовувалися. Люди задоволені, як і бізнесмени, – розповідає Наталя.

Про все найважливіше херсонські переселенці дізнаються через телеграм-канал Координаційного центру. Тут розміщують оголошення та новини.

Нещодавно Лілія Бурдун разом з вінничанкою Світланою Пиріжок створили громадську  організацію «Рух – Стійкість», яка співпрацюватиме з Херсонським хабом. Незабаром збираються провести захід «Осілі птахи». Хочуть розповісти історії успішних, активних людей та бізнесу, релокованого з тих територій, де зараз війна.   

У Херсонському хабі журналістка «Нового дня» провела пів дня. Люди все йшли і йшли: саме видавали гуманітарну допомогу від ГО «Еліос-Україна» (організацію очолює херсонець  Богдан Руденко). Коли вивільнилася хвилинка, запитую в Лілії з Наталею: «А куди ви звертаєтеся у вирішенні своїх проблем? Ви ж теж переселенки, хто вам допомагає?».

– Ми ж професіонали, використовуємо свій досвід. Ніхто не допомагає, самі собі. Вирішити наші проблеми, як і проблеми кожного переселенця, можуть тільки ЗСУ – визволенням території, де залишилися наші домівки. І ми на це дуже чекаємо, – зізналися працівниці центру.

Що ж, у Лілії з Наталею служать рідні у Збройних силах України. Тож ці жінки перемогу буквально вимолюють, і самі не припиняючи служіння – людям із фронтових територій. Наразі у Вінниці офіційно зареєстровано близько 4 тисяч переселенців з Херсонщини, в області тимчасово розташувалися близько 8 тисяч ВПО з нашого регіону. І люди продовжують виїжджати. Щотижня на Вінниччині реєструються не менше 10 ВПО з нашої області, котрі вже не в силах терпіти ворожі обстріли та наслідки затоплення.

Марина САВЧЕНКО.

ВІД РЕДАКЦІЇ. Висловлюємо щиру подяку Координаційному центру «Херсонщина – це Україна» за постійне поширення газети «Новий день» серед переселенців у Вінниці. Завдяки вам, добрі люди, наші земляки читають про рідну Херсонщину. Тримаймося!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!