З перших днів визволення Херсон був буквально завалений гуманітарною допомогою. Продукти, побутову хімію, засоби гігієни, одяг і т.д. сюди везли і надсилали і великі благодійні організації, і маленькі, і волонтери, і підприємці з різних областей, і просто небайдужі люди.

Всі, хто мав бажання їхати до пункту видачі, а їх було 12(!), і стояти у чергах, «гуманітарку» отримували. Були навіть зловживання: речі і харчі, явно не для продажу, випливали на ринку. А коли частину Херсона затопило через підрив окупантами Каховської ГЕС, з деяких будинків і квартир велика вода винесла великі запаси круп, макаронів і т.д. – схоже, господарі, на «чорний день» збирали саме з «гуманітарки». Той самий день настав, а от запаси не знадобилися…

І це ще раз показало, що надмірне направлення допомоги в Херсон неурядовими організації було невиправданим.

Втім, зараз у місті спостерігаються інші крайнощі: «гуманітарки» майже немає. З одного боку, це можна було б пояснити масованими обстрілами, під час яких просто неможливо влаштовувати будь-які роздачі зі скупченням людей. З іншого – а видавати-то особливо й немає чого…
Те, що гуманітарної допомоги стало значно менше, визнала й Херсонська міська військова адміністрація. Влада запевняє, що благодійні організації та міжнародні донори просто змінили політику надання допомоги. Тепер «гуманітарку» видають окремим категоріям, а не всім жителям.


-Дуже багато великих компаній, які допомагають у великій кількості . Але вони на сьогоднішній день розподілилися у видачі гуманітарної допомоги. І хочуть допомагати або хворим похилого віку, встановлюють бар’єр віковий або тільки маломобільним. І ми вимушені, отримуючи від них цю гуманітарну допомогу, діяти відповідно до ними встановлених правил… Так, стало трохи видаватись менше, у зв’язку з тим, що гуманітарна допомога видавалася більше особам, чиє житло було підтоплене. Зараз ця ситуація потрохи вирівнюється і далі буде продовжуватися видаватися гуманітарна допомога всьому населенню міста, – так під час прес-конференції на запитання NewDay ua відповів начальник Херсонської МВА Роман Мрочко.
У порівнянні з листопадом 2022-го, коли було звільнено Херсон, населення міста зменшилося суттєво. Але навіть якщо це 20-25% від кількості городян до повномасштабного вторгнення, цим людям теж потрібна підтримка, і не вибіркова. Адже жити фактично у фронтовому Херсоні, під постійними обстрілами – це героїзм. Не всі мають змогу виїхати. І потім хтось же має підтримувати життя у місті, яке стогне, плаче, але не скорюється!
Марина САВЧЕНКО.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!