«Кожен херсонець має свою історію незламності» – слова волонтерки Олександри Кубанкіної стали епіграфом до роману-хроніки «Окупація», який написала Альона Мовчан.

Молода поетка майже 8 місяців з чоловіком та грудною дитиною прожили в захопленому армією рф Херсоні. З перших днів повномасштабного вторгнення почала занотовувати те, що бачила навколо і як окупацію переносила її родина. Крім сюжетної лінії поетки та її чоловіка-рятувальника у романі є ще одна – товариша Кості. Їхніми очима й описана окупація Херсона.

Для самої авторки – це дебют у прозі, яка все ж перемежовується поетичними рядками, написаними в поневоленому місті.  Роман-хроніку доповнюють світлини про окупацію, виїзд родини звідти та визволення Херсона, зроблені різними людьми. Видати книжку авторці вдалося завдяки підтримці «Українського культурного фонду». Літераторка виграла грант на 170 тисяч гривень.

-Я побачила  оголошення про конкурс стипендій на реалізацію свого проєкту. Написала і в результаті – виграла грант. Це вперше в житті, коли я щось виграла. Нотатки робила ще коли була в окупації. Говорила з чоловіком, що треба написати книжку. Але все відкладала. А от вигравши грант, сказала собі: все, назад дороги немає. Зібрала всі свої нотатки і почала працювати. На це пішло пів року, останні два місяці буквально сиділа і днями, і ночами над книжкою. Могла не спати по кілька діб – перечитувала та редагувала, – розповідає авторка.

Також «Український культурний фонд» профінансував презентаційний тур роману «Окупація». Книжку авторка представила у восьми містах України. І вже є запит на презентації в низці обласних центрів, які до туру не увійшли. Перша презентація відбулася в Херсоні. Взагалі роман є на 100% херсонським продуктом.

-Книга – про херсонців, видавництво –  херсонське, обкладинку створювала херсонка Надія Теленчук. Редакторка книги -херсонка Лілія Книга, яка зараз живе у Вінниці, коректори – херсонці, більшість авторів фото – теж херсонці. І вийшла книга завдяки підтримці херсонців, – розповідає Альона Мовчан.

Також авторка розпочала презентації своєї книги у форматі онлайн. Перша відбулася для студентів та викладачів Херсонського аграрно-економічного університету. Роман «Окупація» вийшов накладом у 500 примірників. Книга – не для продажу і розповсюджується винятково безкоштовно. Її отримують ЗМІ, ВПО, митці, також роман передається у бібліотеки, фонди, музеї, арт-простори.

Безумовно, книжка про окупацію Херсона потрібна у значно більшому тиражі, оскільки багато хто прагне її прочитати і мати як свідчення історичних подій у незламному Херсоні. Чи є шанси на довидання?  

 -Було б непогано, якби довидали. Але, чесно кажучи, не знаю. Друк – це дуже дорого, і в мене таких коштів немає. Взяли подивитися книжку деякі видавництва. Можливо, їх зацікавить як для друку на продаж. Також роман переглядають закордонні установи щодо можливості перекладу. Але відповіді я ще не отримала. Із цього накладу вже маю запит із трьох країн Європи, – розповіла поетка.

Марина САВЧЕНКО.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!