Збройні сили України увійшли в місто 11 листопада і того ж дня українські війська звільнили Херсон та решту правобережжя Херсонської області.

Це була визначна історична подія, адже місто ворог захопив ще на початку широкомасштабного вторгнення. Саме у той час сотні людей виходили на проукраїнські мітинги, кидалися на ворожі танки, без зброї проганяли колони з ворожою символікою Тоді херсонці продемонстрували справжню жагу до свободи.

Існували певні побоювання, що російські сили могли влаштувати пастку, тому ЗСУ просувалися з деякою обережністю.Як і на інших звільнених територіях, прибулі українці виявили міни та мін-пастки, які становили небезпеку як для військових, так і для мирного населення.11 листопада українські військові працювали над їх розмінуванням, але від таких пристроїв було поранено кількох людей, щонайменше один загинув. Коли ЗСУ рухалися до міста, жодних засідок, схоже, не було підготовлено, і деякі спостерігачі описали безладний відступ як «розгром».

Коли прийшли українські війська, натовпи мирних жителів зібралися, щоб зустріти їх і святкувати визволення. На площі Свободи, цивільні люди скандували «Слава ЗСУ», обіймали солдатів, співали пісні та розмахували українськими прапорами. Одну жінку-військовослужбовця ЗСУ двоє чоловіків підняли на плечі, а потім підкинули в повітря, щоб висловити подяку. Автомобілі виїжджали на вулиці з сигналами, а жителі зривали проросійські агітаційні плакати. Херсонці танцювали в темряві навколо багаття під «Червону калину» — українську патріотичну пісню, заборонену російською окупаційною владою дев’ять місяців. Після звільнення президент України Володимир Зеленський назвав цей день «історичним».

Сьогодні, як і рік тому, ми відзначаємо ДЕНЬ СВОБОДИ, ВОЛІ, ГІДНОСТІ, ЩАСТЯ І ПРАВДИ! ДЕНЬ ПОВЕРНЕННЯ ДОДОМУ!

Дякуємо кожному захиснику за можливість жити вільно! Та схиляємо голови перед полеглими за Україну!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!