Річницю свого визволення Херсон відзначив низкою заходів. Частина з них відбулися в інших регіонах України, куди війна закинула херсонців. Так, у Києві експонуються малюнки дітей Херсонщини. Виставка відкрилася у межах поетичного фестивалю «Нескорені кавуни», який влаштував кнайп-клуб «Купідон». На ній представлена частина робіт із конкурсу «Малюю мою Херсонщину», що його до Дня захисту дітей провела Громадська організація «Місто Сили».

І це не просто малюнки, за кожним із них – долі дітей, родин, міст і сіл. Приміром, дівчинка Яна надіслала фото свого малюнку з окупованого села на лівобережжі.

Робота дуже сумна, сповнена темних кольорів. З нею був супровідний текст від родички Яни. Насправді дівчинка малювала поле золотавої пшениці, блакитне небо і прозору річку. Але вийшло темне узбіччя з похмурим віддзеркаленням у воді. За мужність (без перебільшення) журі конкурсу присудило для Яни спеціальний приз, який пообіцяли вручити після деокупації лівобережжя. Але в житті є місце дивам і одне з них сталося. Родина дівчинки змогла вибратися з окупації, про що розповіла волонтерам «Міста Сили». Команда громадської організації виконала обіцянку – Яна отримала подарунок, до речі, досить креативний, – шопінг у столичному магазині одягу. Адже, як виявилося, дитина яка більше року пробула в окупації, мріяла про джинси… Тож купили і джинси, і до них. А для виставки Яна перемалювала свою роботу, і от у новій версії вона виявилася яскравішою!


Ще одна історія – від Світланки з Херсона. Дівчинка пробула в місті всю окупацію. На конкурс надіслала малюнок з голубом на фоні херсонського залізничного вокзалу та інших візитівок Херсона.

Робота здобула перемогу, як одна з п’яти найкращих. Дізнавшись, що в юної художниці немає мольберта, його Світланці подарував заступник очільника ГО «Місто Сили» Олександр Сперчун.

Але то було не останнє спілкування переможниці з цією командою. Коли окупанти підірвали Каховську ГЕС, дізнавшись, що знайомі волонтери працюють 24/7, допомагаючи жителям затоплених осель, дівчинка присвятила їм малюнок. Дахи будівель, які ледь видно з-під води, а над ними – лелеки. Так Світлана побачила волонтерів, які рятують людей. Картину передала «Місту Сили», і вона теж потрапила на столичну виставку.


На відкриття експозиції приїхали Анастасія та Іван Рубаненки зі своєю мамою.

Родина виїхала з окупованої Каховки. Для конкурсу дівчинка намалювала херсонську набережну, а її братик – каховську.

Обох локацій у такому вигляді вже не існує: з херсонської набережної під час затоплення позмивало плитку, ліхтарі зламані, а каховська – тут практично немає води, водосховище обміліло. Виступаючи перед гостями заходу, діти розповіли моторошні подробиці їхнього виїзду через 30 блокпостів. Малому Іванові закарбувалися в пам’яті автомати, які рашисти наставляли на них, дітей. Робота Насті Рубаненко, на якій херсонська набережна, – серед переможних у конкурсі. І вона теж потрапила на виставку. «Місто Сили» зробило з малюнку Анастасії репродукцію, презентувавши ідею майбутнього благодійного аукціону. Цю ж картину подарували власнику кнайп-клубу «Купідон», який з радістю пустив у свій заклад виставку малюнків дітей Херсонщини.

Щемливі роботи малечі чудово доповнили вірші таврійських та київських поетів про Херсонщину.

Свої поетичні рядки прочитали Олександр Гунько, Наталя Шушляннікова, Михайло Олійник, Катерина Флекман, Юлія Бережко-Камінська. А також вірші херсонських поетів чуттєво продекламували актриса Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. Куліша Олександра Тарновська та історик Роман Кабачій.

Вечір видався душевним і таким херсонським – від інсталяції з кавунами і дубками до спогадів про рідний край.


Роботи талановитих і незламних дітей Херсонщини експонуватимуться в центрі столиці ще з тиждень. Кожен бажаючий має змогу задонатити на допомогу жителям Херсона – через кюаркод ГО «Місто Сили», розміщений поряд з малюнками.
Марина САВЧЕНКО.

Фото автора, Вероніки Рубаненко та Радослави Кабачій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!