Проблеми виживання для вишу і студентів виникли у звільненому Херсоні

Окрім проблем виживання без води та світла, ще й під обстрілами, у молоді на деокупованому правобережжі Херсонщини виникла ще й проблема, де дістати гроші для продовження навчання. Скажімо, близько тисячі тутешніх юнаків та дівчат є контрактними студентами Херсонського державного університету. І тепер їм електронною поштою приходять нагадування про необхідність платити за знання, які надавалися й надаються їм дистанційно. Порівняно із мирними часами, ця платня невелика, але гроші декому просто ніде взяти – заощадження за війну вичерпалися, а щось заробити у зруйнованих рашистами містах і селах нереально. До того ж, частина студентів восени не мала доступу й до дистанційного навчання. Адже інтернет на Херсонщині досі працює з великими перебоями, та й проблеми з електроенергією нікуди не поділися.

У Херсонському державному університету з цього приводу пояснюють: дистанційне навчання виш не припиняв і після релокації до Івано-Франківська, і воно триває зараз. Але коштів від контрактників надходить катастрофічно мало: якщо раніше вони щомісяця поповнювали університетську скарбничку на три мільйони гривень, то тепер – тільки на 250 тисяч. А цих грошей вистачить на утримання не більше десяти викладачів, чого в масштабах вишу вочевидь недостатньо.

 – Розуміючи, в якій скруті знаходяться наші студенти-контрактники, на конференції трудового колективу університету ухвалили рішення зменшити для них оплату до символічних 1,2 тисячі гривень на місяць. Це на порядок менше від ставок довоєнних часів. Тим не менш, хоч щось платити контрактникам все одно потрібно – адже колективу вищого навчального закладу також необхідно якось виживати й відновлюватися після звільнення Херсона, – коментує ситуацію ректор ХДУ, професор Олександр Співаковський. – Окремо наголошую, що про негайне відрахування контрактників-боржників наразі категорично не йдеться – даємо їм можливість залагодити свої справи. Розуміємо, що їм зараз теж несолодко.

Міністерство освіти і науки України також відгукнулося на прохання вишу й теж прийшло на допомогу студентам ХДУ. Тим з них, хто знаходився на окупованій території, навчання за другий семестр поточного року готові оплатити з державного бюджету. Але для цього контрактники повинні надати певний пакет документів. А до сьогодні таку умову виконали всього… чотири особи. Крім того, у МОН України розглядають можливість взагалі перевести контрактників з деокупованих територій на бюджетну форму навчання. Але це можливо тільки за умови, якщо в бюджеті відшукають на це кошти. А пора нині воєнна, і з фінансами сутужно…

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.     

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!