Ось уже майже два роки в Україні триває війна: підступна, загарбницька, кровопролитна. Це час надзвичайно складних випробувань, зокрема для Херсонщини. Ворог не зупиняється ні перед чим. Знищено та понівечено сотні тисяч будинків, підприємств, медичних та освітніх закладів. Під особливим прицілом – об’єкти інфраструктури, адже агресор чітко розуміє: якщо люди залишаться без світла, води та газу, їм важко буде вижити.

Тож про те, як сьогодні доводиться працювати і долати нові виклики часу, ми запитали у керівника АТ «Херсонгаз» Альберта Зангієва, заслуженого працівника нафтогазової промисловості України, члена виконкому Херсонської міськради, котрий очолює підприємство вже 20 років.

Альберте Георгійовичу, як сьогодні, попри надскладну безпекову ситуацію, під постійними обстрілами ворога ваше підприємство працює і виконує завдання з забезпечення області газом?

– Херсонгаз – це оператор газорозподільної системи усієї Херсонщини. Це шість міжрайонних управлінь та два дочірні підприємства по області, понад тисяча фахівців високої кваліфікації. Колектив виконує повний комплекс робіт із технічного обслуговування систем газопостачання Херсона та області…

– …на найвищому рівні.

– Я б тут уточнив: на високому відповідальному рівні. Від кваліфікації наших спеціалістів залежать безпека, здоров’я, а то й життя споживачів.

– А споживачів у вас багато?

– До початку війни товариство обслуговувало 2 тисячі підприємств, 266 тисяч абонентів – побутових споживачів природного газу. На обслуговуванні товариства перебувало 5,4 тисячі кілометрів розподільчих газових мереж, понад 190 газорозподільчих пунктів, близько 890 шафових регуляторних пунктів, 357 катодних станцій електрохімічного захисту газових мереж від корозії, 26,311 тисяч домових регуляторів тиску і 484 газові колодязі. В області експлуатувалися близько 600 тисяч одиниць газового обладнання та понад чверть мільйона побутових газових лічильників.

Але, на жаль, сьогодні через бойові дії на території області та тимчасову окупацію внесені суттєві корективи у нашу роботу.

– А які ж це, дозвольте уточнити, корективи?

– Війна завдала руйнівних ударів по нашій галузі. Зокрема, по модернізації і розвитку газових мереж, спрямованих на підвищення безпеки газопостачання, а також появі газу в ще негазифікованих населених пунктах. Тим не менш, Херсонгаз щоденно та безперебійно забезпечує розподілом газу понад 140 тисяч споживачів на деокупованій території Херсонщини. І це попри надскладну безпекову ситуацію в регіоні: безперервні обстріли ворожої російської армії, замінування територій, погодні умови. Цілодобово фахівці товариства працюють і продовжують працювати на територіях активних бойових дій.

– І тут одна з найбільш постраждалих територіальних громад – Високопільська, куди, знаю, на кінець листопада уже повернулося 80% мешканців.

– Повинен сказати, що саме у листопаді ми відновили розподіл газу до усіх 16 газифікованих населених пунктів Високопільської територіальної громади Бериславського району. І зробити це було вельми непросто. Пусковим роботам передувала величезна підготовка та героїчна праця газовиків, адже в цьому районі були наймасштабніші руйнування газових мереж та найбільш заміновані території, де прокладені підземні газопроводи, у багатьох випадках пошкодження становили 100%. Усунуто понад 16 тисяч пошкоджень газової мережі, відновлено розподіл газу до понад 3000 об’єктів споживання.

– І все це – власними силами…

– Ні, це не так. Аби власними, то газ до споживачів дійшов би напевне пізніше, може, й значно. Наше товариство висловлює щиру подяку за надання гуманітарної допомоги (а це все – матеріали, пальне, робоча сила, спеціалізована техніка, обладнання, транспорт) Херсонській обласній і Високопільській районній військовій адміністраціям, Червоному Хресту України, спорідненим акціонерним товариствам Гадячгаз, Кременчукгаз, АрселорМіттал Кривий Ріг, ПП Сарана, МКП Херсонський водоканал.

– Зрозуміло, що для такого обсягу робіт потрібне відповідне фінансування.

– Звісно. Живемо, а зараз, точніше сказати, виживаємо зі сплат від споживачів газу за послугу розподілу природного газу, простіше кажучи – оплата «за трубу». І жити-виживати все складніше, адже рівень сплат за послугу зараз становить лише 20%. На жаль, заборгованість населення за послугу розподілу природного газу на території деокупованої Херсонщини на 1 грудня вже перевищує 177 млн гривень.

Заборгованість підприємств Теплокомуненерго, які постачають тепло населенню, а також лікарням, школам та іншим бюджетним організаціям, на 1 грудня складає 96,3 млн гривень.

Зрозуміло, що через таку значну заборгованість товариство має величезні  труднощі з подальшим забезпеченням розподілу природного газу в області, особливо з початком опалювального сезону, коли споживання газу та навантаження на мережі значно зростає.

Тому я хотів би ще раз нагадати споживачам: усі ремонтні роботи, утримання працівників, обслуговування газової мережі на деокупованій Херсонщині проводяться виключно за рахунок коштів, які надходять від сплат споживачів за послугу розподілу природного газу.

Але попри це, АТ «Херсонгаз» продовжує ремонтні роботи, технічне обслуговування мереж, підтримуючи стабільне та безаварійне надання життєво необхідної послуги на звільненій Херсонщині.

– Про які обсяги ремонтних робіт йдеться?

– Через щоденні обстріли найбільше страждає Херсон. На сьогодні в обласному центрі усунуто майже 3 000 пошкоджень – і це надвелика кількість! На території Херсонської міської територіальної громади Херсонгаз виконав майже 5 тисяч відновлювальних робіт, точніше, усунуто  4 706 масштабних пошкоджень, відновлене газопостачання до майже 32 тисяч домівок.

– Що ж, залишається сподіватися, що з наближенням нашої Перемоги над ворогом, із поверненням людей додому ситуація поліпшиться. Дозвольте передати від жителів області вдячність усім працівникам товариства «Херсонгаз» за те, що, попри труднощі, вони сумлінно, часто під ворожими обстрілами виконують свою роботу.

– Сподіваюся, що ми спільно переживемо біду, яка й досі переслідує нас, і зустрінемо довгождану Перемогу з вірою у краще майбутнє!

Бесідував Василь ПІДДУБНЯК.

ДЛЯ ДОВІДКИ. Херсонгаз – акціонерне товариство з головним офісом в обласному центрі, з управліннями та дільницями у всіх газифікованих районах області. Підприємство розподіляє і транспортує блакитне паливо по всій Херсонщині вже понад півстоліття, а якщо точніше – 60 років.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!