Під час окупації Херсона місцева мешканка влаштувалася до незаконно створеної окупаційною владою «держустанову». Протиправні дії фігурантки були кваліфіковані як колабораційна діяльність. Нині зловмисниці повідомлено про підозру. Їй загрожує 10 років ув’язнення. Як повідомила заступник начальника відділу поліції №2 (Корабельний) Херсонського районного управління поліції Юлія Скиба, причетність 52-річної херсонки до злочину проти основ національної безпеки України встановили оперативні працівники обласного управління СБУ. Під час проведення подальших необхідних слідчо-розшукових заходів правоохоронці зібрали докази протиправної діяльності фігурантки.
Так, було встановлено, що наприкінці червня 2022 року жінка погодилася на пропозицію представників окупаційної влади та добровільно зайняла посаду «начальніка отдєла капітального строітєльства в воєнно-гражданской адміністраціі хєрсонской городской тєріторіальной громади хєрсонского района хєрсонской області». Перебуваючи на посаді, фігурантка здійснювала організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції. Зокрема, вона організовувала роботу «відділу» та контролювала її виконання, проводила перевірку правильності складання дозвільних документів на будівництво, реконструкцію, технічне переобладнання і розширення об’єктів нерухомості, здійснювала підбір кадрів для роботи «установи» із числа фахівців, які працювали до початку збройної агресії рф у Херсонській міській раді, погоджувала плани, програми, інструкції та положення, що стосуються діяльності «відділу» та завзято виконувала вказівки окупаційної влади.

Слідчі кваліфікували протиправні дії псевдокерівниці за ч. 5 ст. 111-1 «Колабораційна діяльність» Кримінального кодексу України. Тобто –добровільне зайняття громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій у незаконному органі влади, створеному на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора. Наразі за погодженням із Херсонською окружною прокуратурою фігурантці заочно повідомлено про підозру. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!