У малокаховських теплицях почалось цвітіння полуниці. Тамтешня окупаційна адміністрація навіть фотопідтвердження у своєму телеграм-каналі помістила.


«Роботи вже щосили йдуть у теплицях, і в садах, де проводиться дбайлива обрізка і підгодівля рослин в очікуванні збирання врожаю ягідних і кісточкових культур, включаючи полуницю, абрикоси і персики, – повідомляє «адміністрація Малокаховського територіального управління».

– А на полях Малокаховки зачаровує ніжна зелень озимої пшениці, символізуючи новий сезон».


Але романтичний настрій зникає, щойно послухати коментар для «РИА «Новости» «спеціаліста сільськогосподарського сектору Новокаховської міської адміністрації» Євгенія Коновальчука, який сказав, що збирати врожай… буде нікому. Цитата: «Існує величезна проблема з робочою силою. Не вистачає людей через те, що люди бояться їхати до нас сюди через часті обстріли. Звичайно, це мінометні обстріли і дуже велика робота дронів».


Ну, і звісно ж є проблема поливу. «Рівень води у свердловинах впав, але ситуація зараз не критична», – сказав Євгеній Коновальчук. Звісно, не критична – поливний сезон ще навіть не починався.
Позитивно чомусь налаштований і керівник фермерського господарства «Время» (с. Петрівка Генічеського району) Валерій Черкашин, який похвалився пропагандистам окупаційного телеканалу «Таврия», що засіває поля насінням соняшника і льону виключно російської селекції, що його придбав у Зернограді, Краснодарі і Сімферополі.

Пропагандистам довелось за нього говорити, що «аграрії зіткнулися з проблемою зрошення після руйнування українськими терористами Каховської ГЕС». Але окупанти чомусь думають, що проблему зі зрошенням вже вирішили, тож про ГЕС, яку самі підірвали, не дуже сумують.


Про «програму відродження місцевого зрошення» пропагандистам розповів перший заступник окупаційного міністра АПК Херсонської області Ігор Григорьєв.

Полягає вона у тому, що після геологорозвідки біля порожніх каналів буритимуть свердловини, водою з яких ці канали наповнюватимуть. А далі – все, як раніше. Однак українські спеціалісти з таким вирішенням проблеми не згодні. Один з гідромеліораторів на правах анонімності розповів NewDay ua, що, по-перше, вода у ділянках каналу, які наповнюватимуться, не буде проточною і цвістиме, що для сільськогосподарських культур некорисно.

По-друге, така «методика» призведе до подвійного здорожчання сільгосппродукції. Адже за електрику для поливу аграріям доведеться платити двічі: перший раз з
накачуванні ділянок каналу водою, другий – при подачі її у дощувальні машини.
Борис ВИНОГРАДОВ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!