В Україні після довгоочікуваного підвищення пенсій багато громадян залишилися невдоволеними тими сумами, які вони отримали. Мовляв, де обіцяні урядом 8% індексації, якщо насправді додали менше, а то й зовсім нічого.

Чому при анонсованому Державним бюджетом підвищенні соціальних стандартів з 1 січня п. р. Пенсійний фонд проводить перерахунки пенсій з 1 березня, а не з 1 січня? Чи будуть цього року здійснені нові перерахунки пенсій і яких категорій вони стосуватимуться тощо. З такими та іншими запитаннями до редакції «Нового дня» звертаються читачі й просять роз’яснень. З проханням дати відповіді на типові питання ми звернулися до Романа КАЛЬНИЦЬКОГО – начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Херсонській області.

Так, коротко про перерахунок. З 1 березня 2024 року відповідно до частини 2 статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та згідно з постановою Кабінету Міністрів України № 185 від 23.02.2024 р. проведена індексація пенсійних і страхових виплат шляхом перерахунку пенсій із застосуванням коефіцієнту збільшення показника середньої заробітної плати, з якої сплачено страхові внески та який враховується для обчислення пенсії, у розмірі 1,0796. Максимальний розмір збільшення за результатами індексації як пенсій, так і страхових виплат не може перевищувати 1500 грн. Індексації підлягали пенсії та страхові виплати, призначені до 31 грудня 2023 року. Щодо підвищення соцстандартів саме з 1 березня, а не з 1 січня 2024 року. Законом України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» прожитковий мінімум для непрацездатних осіб з 1 січня зріс з 2093 грн до 2361 грн. Але пунктом 8 Прикінцевих положень вищевказаного Закону зазначено, що перерахунок пенсій, надбавок, підвищень та інших доплат до пенсії з урахуванням розміру прожиткового мінімум для непрацездатних осіб здійснюється разом зі щорічною індексацією з 1 березня 2024 року. За рахунок збільшення прожиткового мінімуму збільшуються розміри мінімальних пенсій за віком, доплати за понаднормовий стаж (непрацюючим пенсіонерам), надбавки та підвищення мінімальних пенсійних виплат, максимальної пенсії, які залежать від прожиткового мінімуму.

– Чому у багатьох пенсії після індексації зросли менше, ніж було обіцяно? Наталія РОЖКО, м. Херсон.

– У кожного пенсіонера розмір підвищення, як і розмір пенсійної виплати, індивідуальний, який залежить від персональних складових. Та, крім цього, проведення індексації має особливості порядку здійснення перерахунку пенсій, з урахуванням вікових категорій, видів отримуваних пенсій. Тому казати, що розмір пенсії збільшиться у кожного cаме на 7,96%, взагалі не можна, тим більше, що постанова № 186 передбачає, що не сама пенсія підвищується на зазначений коефіцієнт, а збільшується показник середньої заробітної плати, з якої розраховується пенсія. По Херсонській області, якщо не брати військових пенсіонерів, з 212 тис. проіндексовано 199,5 тис. пенсій, середнє підвищення – 272 грн. Після індексації у 44 відсотків, або у 87,9 тис. пенсіонерів, розмір пенсійної виплати підвищився з 200 до 250 грн. З урахуванням військових пенсіонерів та ще здійсненого перерахунку у зв’язку з підвищення прожиткового мінімуму розмір збільшення пенсії пенсіонерам в нашій області становить 340 грн, а середній розмір пенсії – 4900 грн.

– З чого складається сума, яку пенсіонери отримали у березні? Марія КОЛОТУН, м. Херсон.

– Пенсійні виплати у березні складалися з проіндексованої пенсії та різних надбавок, які у кожного пенсіонера індивідуальні. Якщо розмір підвищення пенсії після перерахунку не досягає 100 грн, то постанова передбачає встановлення щомісячної доплати в розмірі 100 грн.

– Як зросли мінімальні пенсії? Сергій ІВАНОВ, с. Чорнобаївка.

– На сьогодні законодавством та нормативними документами передбачено встановлення мінімальних пенсій для певних категорій пенсіонерів, в основному, в залежності від досягнутого віку та набутого страхового стажу. Але якщо говорити про базову мінімальну пенсію, то з 1 березня вона не може бути меншою за 2361 грн, тобто зросла на 268 грн, або на майже 13%.

– Чому так набагато збільшились максимальні пенсії? Надія ПАВЛЕНКО, с. Дар’ївка.

– Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» визначено, що максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність. Тому, якщо у пенсіонера пенсійна виплата без обмеження максимальним розміром становить, наприклад, 30 000 грн, то з 01.03.2024 р. його розмір пенсії не може бути більшим за 23 610 грн (до 01.03.2024 р. максимальний розмір пенсії – 20 930 грн).

– Чому пенсіонери 2021–2023 року отримали додатково лише по 100 грн? Олена ГУСАК, Зеленівка.

– Формулою розрахунку проведення індексації є збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для обчислення пенсії, на коефіцієнт 1,0796. Тобто цей показник з 01.03.2024 р. становить 7994,47 грн. У пенсій, які призначені у 2021–2023 роках, цей показник є більшим, а саме: у 2021 році – 9 118,81 грн, у 2022-му – 10 846,37 грн, у 2023-му – 12 236,71 грн. Тому такі пенсії не індексуються, а підвищення є фіксованим і становить 100 грн.

– Чи будуть цього року ще підвищувати пенсії? Любов ТХОРОВСЬКА, м. Херсон.

– Так, але ці підвищення не матимуть масового характеру, як у березні. З 1 квітня зростуть пенсії громадян старше 65 років, які мають повний стаж 30–35 років (жінки/чоловіки відповідно), розмір їхніх виплат має складати щонайменше 40% від мінімальної зарплати. Оскільки мінімальна заробітна плата зросте до 8 000 грн, відповідно розмір мінімальної пенсійної виплати для цієї категорії отримувачів зросте до 3 200 грн (8 000 грн х 40%). Також з 1 квітня пенсії автоматично перерахують пенсіонерам, котрі після призначення/попереднього перерахунку пенсії продовжували працювати та на 1 березня 2024 року набули 24 місяці страхового стажу, або які відпрацювали менше ніж 24 місяці, а після призначення чи попереднього перерахунку пенсії пройшло 2 роки. Якщо на 1 березня 2024 року набуто не менше як 24 місяці страхового стажу, перерахунок здійснюється з урахуванням страхового стажу. При цьому пенсія може обчислюватись із того заробітку, з урахуванням якого обчислено пенсію при її призначенні чи попередньому перерахунку, або, якщо доцільно, враховується в тому числі заробіток, який людина одержувала, працюючи після призначення/попереднього перерахунку пенсії. Показник середньої зарплати (доходу), який було враховано під час призначення/попереднього перерахунку пенсії, не змінюється. Водночас перерахунок буде проведено після того, як до Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування надійдуть відомості про сплату єдиного внеску за І квартал 2024 року (строк подачі звітів – до 10 травня). Тобто орієнтовно в червні пенсіонери, яким буде здійснено перерахунок, отримають збільшені розміри пенсійних виплат та доплату за попередні місяці, починаючи з 1 квітня.

– Чи потрібно для перерахунку пенсій звертатися до відділень ПФ? Олена СМЕТАНЮК, смт Дніпряни.

– Ні. Всі вищевказані перерахунки проведені в автоматичному режимі і не потребують особистого звернення пенсіонерів до органів Пенсійного фонду України.

Але якщо у пенсіонерів виникли питання, то більш детальну інформацію завжди можна отримати за телефоном «гарячої» лінії Головного управління: +38 067 296 06 67; +38 067 302 45 66 (Viber, WhatsApp, Telegram).

– Коли буде проведено перерахунок пенсій за стаж? Надія Первак, м. Херсон.

– Відповідно до п. 8 Прикінцевих положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» збільшено мінімальні й максимальні розміри пенсій, доплату за понаднормативний стаж, інші надбавки та підвищення, які обчислюються з розміру прожиткового мінімуму, з 1 березня поточного року. – Як дізнатися про результати перерахунку пенсії? Тетяна Перепеляк, м. Берислав. – Існує декілька способів дізнатися про результати здійсненого перерахунку. По-перше, дистанційно. Для цього потрібно авторизуватися в особистому кабінеті вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП) або ІD-банкінгу та у розділі «Моя пенсія» переглянути необхідну інформацію. Також можна скористатися телефонами «гарячої» лінії Пенсійного фонду України (067 302 45 66 – Херсонська область) або надіслати звернення письмове чи електронне. По-друге, особисто, звернувшись до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України, незалежно від місця проживання, оскільки сервісні центри Фонду працюють за екстериторіальним принципом.

Підготувала Оксана ПАВЛЕНКО.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!