Днями Херсонська ОВА повідомила про те, що БФ «Ранок відродження» доставив у Чорнобаївську територіальну громаду 2 тисячі метрів пластмасових труб для подачі питної води. Вони підуть на заміну зруйнованого російськими військовими водогону у Киселівці під час окупації.

Журналіст «Нового дня» побував у цьому селі, на власні очі бачив «рани» на його «тілі» та мав розмову з місцевим старостою Віталієм МОСКАЛЕНКОМ (на фото).

– Киселівка була під окупацією більше восьми місяців, – розповідає Віталій Іванович. – Тож наші люди на собі відчули «щедрість» і жорстокість «русского міра». Але ще страшніше сталося після звільнення села ЗСУ. Напевне, окупанти не могли простити нашим людям того, як вони зустрічали визволителів. Тож росіяни взялися обстрілювати Киселівку. Наслідки виявилися досить серйозними. Якщо після окупації села пошкодженими виявилися 103 житлові будинки, які люди змогли більш-менш полагодити та зробити придатними для життя, то вже після обстрілу значних руйнувань і пошкоджень зазнали 316 житлових будинків, амбулаторія, дитсадок, дороги тощо.

– Ситуація справді виявилася критичною. Особливо якщо врахувати, що наближалася зима. Яким бачився вихід?

– Зрозуміло, що ні своїм коштом, ні коштом Чорнобаївської громади, куди село територіально відносилося, ми нічого суттєвого зробити не могли. Допомога прийшла звідти, звідки ми й не очікували. Одними з перших нас підтримали сусіди – мешканці Одещини. За президентською програмою «Пліч-о-пліч» будівельники на чолі з ФОП Георгієм Касапом капітально відремонтували 30 будинків: замінили вікна та двері, дахи (на єврочерепицю), господарські споруди тощо. Гуманітарну допомогу (профнастил, черепицю, ліс) власникам 18 домогосподарств надала наша селищна рада. Норвезька рада у справах біженців виділила 75 сертифікатів на придбання будівельних матеріалів на суму від 50 тисяч до 140 тисяч гривень (у залежності від розміру заподіяної шкоди). Французька громадська організація АКДБ допомагала 87 домогосподарствам готувати потрібну проєктну документацію та виділила для цього необхідні кошти. Ще 20 будинків наших сельчан відновлено за державною програмою «єВідновлення». Люди отримували до двохсот тисяч гривень, а дехто й більше.

– Чи були у вас випадки, коли мешканці села не могли отримати компенсацію за пошкоджене житло від держави через те, що не мали належним чином оформлених документів на спадщину?

– Так, були. Таким людям безоплатну правову допомогу надала БО «Норвезька рада у справах біженців». Відчували підтримку киселівці і з боку реєстратора селищної ради.

– Віталію Івановичу, а в якому стані нині ваша амбулаторія та дитячий садок?

– Амбулаторія вже працює. Дах, дві кімнати та стоматологічне крісло допомогли відремонтувати ТОВ «Шахід» та БО «Аліма». Щодо дитячого садка, то в ці дні там ідуть капітальні відновлювальні роботи. Їх замовником виступає Херсонська ОВА. Віриться, що вже незабаром діти нашого та навколишніх сіл, що входять до складу старостату, зможуть відвідувати ясла-садок «Сонечко». Роботи і в Киселівці, і в наших селах ще доволі. Але люди не опускають рук.

– Тож успіхів вам. Хай здійсняться ваші мрії.

– Дякую!

Спілкувався Анатолій ЖУПИНА.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!