«Новий день» продовжує давати відповіді компетентних осіб на запитання, отримані під час зустрічей журналістів газети зі своїми читачами під час відряджень на Херсонщинута за телефонними дзвінками до редакції.Цього разу у центрі уваги стали отримувачі житлових субсидій та пільг, котрим такі виплати призначені до 24 лютого 2022 року, які проживали на тимчасово окупованій території чи в зоні активних бойових дій та котрі з початку повномасштабної агресії не зверталися до органів соціального захисту населення чи ПФУ  по перепризначення житлової субсидії чи пільги.

– Постановою Кабінету Міністрів України від 08.05.2023 р. № 521 внесено зміни до Постанови уряду від 07.03.2022 р. № 215, – інформує начальник Головного управління ПФУ у Херсонській області Роман Кальницький, – відповідно до яких з червня припиняються нарахування та виплата пільг і житлових субсидій, що надавалися згідно з цією постановою.

– І що ж робити в такій ситуації даній категорії громадян? – запитує Віктор Коваленко з Берислава.

– Щоб продовжувати отримання житлових субсидій і пільг, їм необхідно до 1 липня 2024 року особисто звернутися  та подати відповідну заяву до найближчого сервісного центру ПФУ, уповноважених осіб виконавчих органів сільських, селищних, міських рад відповідних територіальних громад або ЦНАПів.

До заяви долучаються також інші документи, необхідні для встановлення права/продовження виплати пільг або житлових субсидій, у тому числі:

– паспорт громадянина України в формі книжки або ID-картки;

– довідку про зареєстроване місце проживання (додаток 13 до ID-картки), за наявності;

– довідку про реєстраційний номер облікової картки платника податків (у разі відмови через свої релігійні переконання від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків потрібно мати відмітку в паспорті);

– посвідчення, що підтверджує пільгову категорію (для пільговиків);

– довідку внутрішньо переміщеної особи або договір оренди (у разі призначення виплат за фактичним місцем проживання) та інші документи, які передбачені постановами Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 р. №848 (для житлових субсидій) та від 17.04.2019 р.№ 373 (для пільг).

За можливості, рекомендуємо надати квитанції про оплату житлово-комунальних послуг або інші документи, які містять актуальні реквізити особових рахунків та реквізити постачальників послуг.

– А якщо у людини немає можливості особисто звернутися до сервісного центру ПФУ, що тоді робити? – запитує Сергій Іванов з Чорнобаївки.

– У разі неможливості звернення до сервісного центру ПФУ заяву та інші документи можна надіслати до Пенсійного фонду поштовим відправленням або подати через вебпорталелектронних послуг ПФУ https://portal.pfu/gov/ua чи засобами Єдиного державного вебпорталуелектронних послуг (Дія).

У разі подання заяви через вебпорталелектронних послуг ПФУ необхідно спочатку зайти в особистий кабінет, у розділі «Комунікації з ПФУ», обрати пункт «Заява на житлову субсидію чи пільгу», підпункт «Заява про призначення та надання житлової субсидії/пільги». Далі заповнити онлайн-форми, додати необхідні скановані документи, сформувати заяву, накласти кваліфікований електронний підпис та  надіслати до ПФУ.

Для отримання детальнішої інформації можна звернутися за телефонами «гарячої» лінії Головного управління: 067 302 45 66, 067 296 0667 (у тому числі за допомогою WhatsApp, Viber, Telegram). 

Прийом дзвінків здійснюється: понеділок – четвер з 8.00 до 17.00, п’ятниця – з 8.00 до 16.00.

Підготувала Оксана ПАВЛЕНКО.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!