У мережі поширюють відео, на якому киянка стверджує, нібито представники ТЦК у київських школах тренують дітей до війни. Проте це ― фейк.

Насправді на відео ― практичні заняття з предмета «Захист України», повідомляють у проєкті VoxCheck. Згідно з Постановою Кабміну від 26 лютого 2020 року, предмет «Захист Вітчизни» в українських школах перейменували на «Захист України». У МОН також випустили рекомендації щодо викладання «Захисту України» у закладах загальної середньої освіти у 2023/2024 роках. Згідно з ними, цілями навчання є, зокрема, підготовка учнів до захисту України, професійна орієнтація молоді до служби в ЗСУ та інших військових формуваннях, забезпечення власної безпеки та безпеки інших людей у надзвичайних ситуаціях мирного й воєнного часу.

Під час уроків із «Захисту України» для учнів рекомендується проводити практичні заняття, зокрема на базах військових частин, ТЦК, лікувально-оздоровчих установ та навчальних закладів. До організації та проведення подібних заходів справді можуть залучатися ТЦК, а також органи місцевого самоврядування. А самі заняття можуть включати стройові прийоми та рух без зброї, реабілітаційні вправи для відновлення організму в польових умовах, основи самозахисту тощо.

Викладати «Захист України» можуть випускники педагогічних ЗВО відповідної спеціальності, офіцери запасу з військовою або іншою вищою освітою, а також, у разі відсутності офіцерів запасу, — сержанти, солдати запасу з вищою освітою. І тут важливо, що для вчителів МОН пропонує вдягати військову (без знаків розрізнення військовослужбовців ЗСУ), спеціалізовану, а також медичну форму. Тобто на відео зображений учитель, а не представник ТЦК.

Подібні практичні заняття для учнів проводять і в інших містах України. Проходження їх не означає вступ на службу до армії, оскільки в Україні заборонено мобілізовувати громадян віком 18-25 років, якщо вони не є військовозобов’язаними — не проходили строкову службу або не мають військової освіти. Зрештою, у жодних київських чи авторитетних загальнонаціональних українських виданнях немає жодної інформації, про те, що ТЦК тренують школярів.

Просто зараз оновлюється підхід до викладання курсу «Захист України» в 10-11 класах і відбувається набір тренерів для вчителів із програми. Читайте тут, хто може стати тренером. Заповнити анкету для проходження відбору можна до 4 червня 2024 року.

Раніше ми спростовували інформацію, що Рустем Умєров нібито закликав мобілізувати 16-річних підлітків, а також аналізували фейк про нібито мобілізацію 1000 студентів КНУ ім. Т. Шевченка.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!