Вже у червні Національна спілка журналістів України відбере 20 редакцій, які отримають менторську, технічну та фінансову підтримку для покращення якості контенту та економічної стійкості.

Проєкт «Зміцнення медіа на нещодавно деокупованих територіях» спрямований на посилення спроможності місцевих медіа в реінтеграції звільнених територій, розвінчуванні фейків і пропаганди, в подоланні згубних наслідків окупації і війни для свідомості мешканців прифронтових регіонів. Завдяки підтримці журналісти зможуть збільшити кількість контенту для місцевих медіа, щоб задовольнити потреби громадян у перевіреній об’єктивній інформації, а в підсумку – поглибити співпрацю між місцевими медіа і представниками громадянського суспільства для позитивних змін у громадах.

Проєкт реалізує Національна спілка журналістів України (НСЖУ) в рамках проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні». Учасниками проєкту стануть редакції і журналісти з Харківської, Донецької, Луганської, Запорізької, Херсонської і Київської областей.

На старті команда проведе опитування інформаційних потреб мешканців деокупованих і прифронтових територій. З урахуванням цих потреб журналісти плануватимуть теми майбутніх матеріалів.

«Найбільш гостро дефіцит правдивої інформації відчувається у прифронтовій зоні, де подекуди немає ані інтернету, ані телевізійного сигналу. І тоді місцева газета стає для людини єдиним джерелом достовірної інформації, – говорить голова НСЖУ Сергій Томіленко. – Тому для нас підтримка локальних медіа з прифронтових та деокупованих територій є пріоритетом. Адже такі медіа не лише надають перевірену інформацію про місцеві події, а й забезпечують громадський контроль над процесами відбудови».

Учасниками проєкту стануть 20 редакцій та 50 місцевих журналістів, блогерів і громадянських активістів, яких відберуть на конкурсній основі за об’єктивними і прозорими критеріями. Про початок конкурсного відбору та його критерії організатори повідомлять на офіційному сайті та в соціальних мережах.

Команда проєкту працюватиме за трьома основними напрямками. Перший – «Інформаційна деокупація», де налагодять співпрацю між журналістами, громадськими організаціями та органами місцевого самоврядування, аби позбутися наслідків російського впливу. Другий напрям – «Стабілізація та відновлення місцевих ЗМІ» – передбачає менторську програму і розробку планів виходу з кризи редакцій-учасниць. В рамках третього напрямку – «Підвищення журналістських навичок на деокупованих територіях та посилення мотивації громад до змін» – учасники разом з менторами працюватимуть над підвищенням мотивації мешканців громад до просування реформ.

«Місцеві медіа зможуть поліпшити рівень матеріалів, опанувати нові цифрові інструменти, диверсифікувати джерела доходів, які допоможуть їм стати економічно міцнішими. Крім того, ми запустимо серію тренінгів з конфліктно-чутливої журналістики, а також навчимо громадянських активістів та блогерів з деокупованих територій створювати контент для медіа, впливати і досягати змін», – розповідає керівниця проєкту, перша секретар НСЖУ Ліна Кущ.

Представники місцевих медіа говорять, що працюють в умовах браку кадрів та інших ресурсів. Проєкт буде корисним для таких редакцій, адже покликаний допомогти зробити видання сучасними та актуальними.

«В умовах, коли фронт знаходиться за 30 кілометрів від нас, дуже важко працювати. Професійних кадрів не вистачає, бо багато журналістів змушені були виїхати, закрити або релокувати свої видання. Але ж в громаді залишилися мешканці, які хочуть читати саме локальну пресу. Нам є про що писати, тем дуже багато, і щоб опрацювати усі звернення від людей, написати матеріали, ми навіть стали залучати студентів. Тому для наших нових авторів навчання в такому проєкті буде безумовно корисним» – каже головна редакторка газети «Голос Гуляйпілля» (Запорізька область) Тетяна Велика.

Реалізація проєкту стала можливою завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Національна спілка журналістів України реалізує проєкт «Зміцнення медіа на нещодавно деокупованих територіях» за підтримки проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні».

Довідково.

Про Національну спілку журналістів України

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) – найбільша журналістська організація України, яка об’єднує 18 тисяч членів та має обласні організації в кожному регіоні. Від початку повномасштабної війни НСЖУ спрямувовує свою діяльність на допомогу українським журналістам і медіа, в тому числі через створену Мережу центрів журналістської солідарності. За два роки різними видами допомоги і послуг від спілки скористалися понад 4500 медійників і понад 200 редакцій. За підтримки організації за час війни відновила вихід 31 місцева газета на деокупованих і прифронтових територіях.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!