У Києві відбулась пресконференція з нагоди проведення XXVI Міжнародного театрального фестивалю «Мельпомена Таврії», який цього року проходитиме з 7 по 16 вересня.

Перш ніж анонсувати фестивальні події директор-художній керівник Херсонського театру Куліша Олександр Книга розповів про те як живе нині Херсон, про умови, у яких доводитись працювати під щоденними обстрілами, та незважаючи на це втілювати творчі задуми та з оптимізмом дивитись у майбутнє.

«Ніколи задумуватись над тим, що десь там щось відбувається  комусь там страшно. Живемо нормальним життям, біжемо на роботу, біжемо в магазин, щось по дорозі встигаємо побачити, порадіти. Я в соцмережах не викладаю розбомблені будинки, мені хочеться, щоб Херсон пам’ятали красивим квітучим містом, яке воно було до війни. І ми його обов’язково відбудуємо», – говорить Олександр Книга.

Тож, як завжди, не зважаючи ні на що, театральне життя у Херсоні не припиняється і «Мельпомена Таврії» відбудеться і цьогоріч попри усі прикрі обставини та труднощі.

 За 25 років існування на фестивалі було показано понад 516 вистав, його відвідали близько 230 театрів зі 100 міст більш, ніж 20 країн світу. Зокрема, приймали участь творчі колективи з Білорусі, Угорщини, Польщі, Румунії, Молдови, Португалії, Грузії, Азербайджану, Латвії, Литви, Ізраїлю, Франції, Болгарії, Туреччини, Австрії, Німеччини, Вірменії, Японії, США та інших. 

З 7 по 16 вересня у Херсоні та на різних майданчиках у  Миколаєві під гаслом #культура_відродження проходитиме Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії». Його фінальні акорди долинуть і до столиці, де на сцені Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка покажуть дві вистави – спільні проєкти Херсонського обласного академічного музично- драматичного театру ім. М. Куліша та Миколаївського академічного художнього драматичного театру «Котигорошко проти вікінгів» і «Катерина».

«Ми хочемо привернути увагу до Херсона, хочеться, щоб херсонці повернулись. Якщо не приїдуть люди, то хто буде відновлювати місто, хто буде садити ті кавуни херсонські. Ми мріємо про це. Саме для того ми намагаємось розхитати суспільство. Не пожалітись, що ми у страшній ситуації, ми просто хочемо розуміння. Ми хочемо, щоб Херсон був на слуху. Хочемо, щоб люди про це знали і херсонці чули. Просимо вас: збурюйте цей світ, говоріть про Херсон», – звернувся до присутніх на пресконференції Олександр Книга.

До речі, з виставою «Котигорошко проти вікінгів», яку мають змогу побачити жителі столиці 16 вересня, також є цікава історія.

«Нам Інститут Гете дав кошти на випуск вистави, у нас була ідея зробити виставу про незламного херсонського хлопчика. Є ідея, є гроші за умови випуску вистави за два місяця, а більше нічого немає. Альона Мовчан пише текст, збираємо людей, а їх не вистачає. Заручились партнерством Миколаївського театру, бо у виставі задіяні 30 осіб. У нас є  лише троє з тринадцяти. І тоді у виставі грають усі – начальники цехів, монтувальники, і навіть, водій. У таких умовах працюємо і народжуємо те, що не соромно людям показати», – розповів Олександр Книга.

 Програма «Мельпомени Таврії» включатиме 30 вистав, 6 з яких будуть показані в Херсоні, 21 в Миколаєві та 2 в Києві, а також у польському місті Легниці пройде спеціальний показ від театру-друга фестивалю.

«У нас було 46 заявок від 42 театрів. Ми обирали по принципу, щоб це можна було зіграти у Херсоні або у Миколаєві, і щоб це була вистава, яка точно сподобається нашим глядачам. Також ми обирали ті заявки від театрів, як дуже хотіли приїхати. Були ті, кому ми пропонували приїхати в Херсон, але вони, на жаль, лякались», – розповідає програмна директорка фестивалю Анастасія Ларіна.

Хто ж не злякався і подарує херсонцям свою театральну творчість? Це Театр Драматургів з двома виставами («Ти мене чуєш…?» та «Рептилії»), тілесно-орієнтований театр «ТОТЕАТР», Театральна лабораторія «Театр на Чайній» («Вихід»), Vidlik projects («Я теж подумав про море»). Музичну терапію «Коло життя» презентує у Херсон ТОВ «Фестивальний центр».

«Ми дивуємо усіх, хто приїжджає до нас. Коли до нас приїжджають і бачать, що ми працюємо, то вони просто в шоці. Тому девіз «Мсто сильних» надихає і нас і інших людей. До нас нещодавно завітав Культурний десант, ми зібрались у нашому шелтері. Одна виконавиця каже: «Ви знаєте, ми так важко заїжджали в місто, були обстріли. А тут написано «Мсто сильних» – це так надихає». Несподівано вимикається світло, усі підсвічують телефонами і продовжуємо, не зупиняючись. Це була неймовірна енергія. Це дає нам сили продовжувати», – поділився Олександр Книга.

Участь у фестивалі візьмуть місцеві театри, театральні та творчі колективи з різних куточків України: Києва, Львова, Одеси, Луцька, Запоріжжя, Дніпра, Кривого Рогу, Мукачева і навіть з окупованого Маріуполя.

«У 2024 році ми намагаємося більше приділити уваги українській драматургії та літературі. Цього року в нас рекорд: 87% програми – це українська сучасна або класична література. І 20 із 30 вистав – це сучасна українська література. Шість за класичними українськими творами та чотири проєкти за класичними закордонними», – розповіла програмна директорка фестивалю Анастасія Ларіна.

У Херсоні й Миколаєві також працюватимуть Літературна (в її межах відбудуться презентації книг, творчі зустрічі та перформанс) й Музична сцени. Запланована Освітня платформа, у межах якої в тому числі відбудеться круглий тіл «Мельпомена Таврії» – «Єльський університет». «Театр України: мистецтво під обстрілами». Модератор та спікер: Андрій Курейчик (США). Спікери: Олександр Книга, Сергій Павлюк, Михайло Журавель (Україна).

Фестиваль «Мельпомена Таврія» – це вже багаторічна херсонська традиція, яку не поставили на паузу ні пандемія, ні окупація, і життя у прифронтовій зоні. Долучайтесь  до неї, бо херсонський театр – це свято завжди і за будь-яких умов.

Автор Оксана Наумова

Фото Вадима Гнідаша

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!