День Державного Прапора України відзначили не лише в містах і селах України, а й за кордоном – скрізь, де живуть українці, хай як далеко це було б від рідної країни. Адже повага до державної символіки, яка ідентифікує нас як українців, це передусім повага до самих себе як до нації.

Ввечері 23 серпня Конгрес українців Естонії у співпраці з посольством України в Естонії запросив друзів України та всіх співвітчизників на святковий концерт класичної музики.

Захід був присвячений Дню Державного Прапора та 33-й річниці незалежності України. Твори українських та естонських класиків виконували студенти Естонської академії музики і театру, в якій
сьогодні навчається чимало талановитих юних українців. Білу залу Будинку Братства Чорноголових прикрасили великі прапори: синьо- жовтий – України та синьо-чорно-білий – Естонії. У перших рядах – найповажніші особи: естонські парламентарі та урядовці, посли різних
держав, громадські та культурні діячі, очільники ЗМІ. Захід було відкрито виконанням Державного Гімну України та Державного Гімну Естонії.

– Шановні гості! – звернулася до присутніх голова Конгресу українців Естонії Віра Коник. – Ми відзначаємо головне свято України в умовах страшної геноцидної війни росії проти України. Щодня на фронті від нещадних ракетних ударів гинуть українські воїни та в мирних містах і
селах України – цивільні люди, у тому числі діти.

На цих словах Віра Коник закликала вшанувати загиблих внаслідок повномасштабної російської агресії українців хвилиною мовчання. Присутні підвелись і схилили голови у щирій скорботі.

Напередодні концерту слово до присутніх також мав Надзвичайний і Повноважний Посол України в Естонії Максим Кононенко.
– Хочу вам щиро подякувати за те, що сьогодні ви з нами і серед нас, за те, що ви відклали в сторону роботу, особисті плани, сімейні справи, щоб підтримати Україну, – зауважив пан посол, звертаючись до друзів України в Естонії. – Мене надихає, що стільки років поспіль Україна
залишається серед ваших топ-пріоритетів. Дякую вам!

Максим Кононенко зазначив, що формат заходу для відзначення Дня Державного Прапора України був обраний невипадково:
– Музика є універсальною мовою. Щоб її зрозуміти, не треба ходити на мовні курси чи складати іспити до консерваторії. Кожна людина від народження обдарована інструментом для розуміння музики – власним серцем! Відкрийте його для музики українських музикантів, прислухайтесь до неї – і ви почуєте голос України!

Серед почесних гостей заходу були українські захисники, які зазнали в боях важких поранень, у зв’язку з чим приїхали до Естонії, щоб отримати протезування та пройти реабілітацію. Коли посол України Максим Кононенко оголосив про їх перебування у святковій залі, глядачі довго аплодували героям стоячи. Це був один з найбільш зворушливих епізодів спільного відзначення українцями та естонцями Дня Державного Прапора України.
Святкового вечора лунали відомі твори українських класиків: «Вербовая дощечка» Анатолія Авдієвського, «Дударик» Миколи Леонтовича, «Я – хочеш? Зачарую ліс» Лесі Дичко, «Останні квіти»
Михайла Жербіна. Мовою мистецтва студенти Естонської академії музики і театру майстерно розкрили усю велич і красу культури українського народу, його любов до пісні і талант співати, врешті-решт, його самобутність як нації, що має своє унікальну музичну творчість.

Голова Конгресу українців Естонії Віра Коник по закінченні виступів молодих українських музикантів висловила сподівання, що в недалекому майбутньому кожен із них запросить усіх присутніх на
сольний концерт, на власний творчий вечір. Тривалі оплески глядачів на їх адресу стали переконливим доказом високої виконавської майстерності та щирої любові до України.
На згадку про цей чудовий вечір естонським друзям України були подаровані браслети, сплетені зі стрічок кольору українського прапора.
Тетяна Підгородецька.
Фото автора.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!