«Я впевнений, що навчальний рік почнеться вчасно і триватиме дуже навіть успішно, – розповів в ефірі окупаційного телеканалу «Таврия» окупаційний губернатор Херсонщини Володимир Сальдо. – Діти навчатимуться в очному режимі, а не віддалено. Ходитимуть до школи, будуть одягнені у форму шкільну, загалом, всі атрибути шкільного життя». Звідки у зрадника така впевненість? Просто окупанти вже побували у «нелояльних» батьків у гостях.
Про те, що представники окупаційних адміністрацій у супроводі військових об’їздили родини тих жителів лівобережжя, де діти не відвідують окупаційні школи, повідомив «Центр національного спротиву». Під час так званих профілактичних бесід, написав ресурс, «окупанти погрожували позбавленням батьківських прав й перевіряли телефон на наявність додатка і навчання в українській школі. Окрему розмову з батьками проводили співробітники фсб». Сподіваємось, подібного знущання зазнали не всі родини, адже, як вже писав NewDay ua, частина учнів на лівому березі Херсонщини, які навчаються в онлайні в українських школах, аби не викликати підозру, відвідують і окупаційні.

З «атрибутами шкільного життя» складніше. Окупанти позбавили жителів області засобів до існування, а бабусі і дідусі з їх пенсіями є не в кожній родині, та і більшість грошей пенсіонерів йде на аптеку, тому купити, наприклад, наплічники чи канцелярію до школи для багатьох проблематично. І це визнають навіть окупанти. Так в опитуванні про шкільні проблеми, яке у Телеграм запустив голова окупаційного уряду області Андрєй Алєксєєнко один з варіантів відповідей, за який можна було проголосувати, був: «Не вистачає засобів зібрати дитину у школу: одяг, взуття, навчальне приладдя – все дуже дорого». Як окупанти вирішують цю проблему? Ніяк! Але скрутною економічною ситуацією у родинах жителів окупованого регіону негайно скористувались представники окупаційної обласної організації партії «Єдина Росія», які під прицілами фото- і телекамер взялись дарувати шкільні рюкзаки, яких перед тим зобов’язали купити «шефів» з російських регіонів. Але у деякі школи «шефи» все ж доставляли їх самі.


Наприклад, з Тихорецького району Краснодарського краю в окупаційну Григорівську школу Чаплинського «муніципального округу» передали наплічники, папір і набори першокласника. З Кабардино-Балкарії на Херсонщину пообіцяли відправити 1200 підручників – по 400 екземплярів «Історії Росії з 1914 по 1945 роки», «Історії Росії з 1945 року до початку 21 століття» і «Всесвітньої історії». А до цього всього непотребу пообіцяли ще й додати банери з державними символами Росії. Першокласникам Генічеського «муніципального округу» «шефи» з Адигеї передали щоденники і зошити з символікою російської республіки, а на рюкзаках прикріпили бирку «Подарунок від голови Республіки Адигея», хоча все це куплено на гроші республіканського бюджету – тобто, платників податків регіону. Шкільними рюкзаками з канцелярією пообіцяли забезпечити першокласників Каланчацького «округу» «шефи» з Мордовії. «Навчальний рік першокласники з братнього Каланчака почнуть з нашими подарунками», – написав у своєму телеграм-каналі голова республіки Артьом Здунов і, нікому не довіряючи, приїхав у Преображенку, аби вручити наплічники купці майбутніх школярів. За кілька днів до нього у це ж окуповане село приїжджав заступник голови державного зібрання Мордовії Євгєній Тюрін з одягом і меблями для окупаційної школи. Привіз небагато – все влізло у вантажну «Газель».
У Костянтинівку Горностаївського і Новоолексіївку, Чонгар та Червоне Генічеського «муніципального округу» портфелі для першокласників з багатодітних і малозабезпечених сімей привезли «депутати обласної думи» Павєл Тропкін і Рустем Німетуллаєв. Взяли їх з вантажу, який передали Адигея і Краснодарський край. Ще трохи портфелів звідти Німетуллаєв з колегою Кареном Габріеляном відвезли у Нижні Сірогози. Фейковому депутату фейкової думи Енверу Абдураїмову дісталось лише два портфелі, але вручав їх школярам з Генічеська у супроводі не лише пропагандистів, а і бійців Росгвардії.
Борис ВИНОГРАДОВ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!