У прифронтовому Херсоні, де, незважаючи що російські обстріли щомісяця посилюються, все ж продовжують  будувати  підземну школу. Ця ідея міської влади  ще від самого початку не знайшла підтримки, а нині викликає  велике обурення мешканців міста – авіаудари по Таврійському мікрорайону херсонці пов’язують з цим  будівництвом. Люди, навіть попри постійні російські атаки, виходять на мітинги проти будівництва. Та влада їх не чує.

До цієї теми мою увагу привернула  Валентина Субіна з Херсону —  землячка, колишня моя учениця, а нині голова ОСББ в Таврійському мікрорайоні (прізвище дівоче). Попри окупацію та сильні обстріли, жінка не виїздила з міста і нині там працює.

Вона розповіла, що мешканці мікрорайону міста живуть в постійному страху через  будівництво підземної школи просто у них під вікнами. І не розуміють, чому будівництво шкіл, якими навряд чи будуть користуватися, має нести загрозу їх життю, здоров’ю людей.

“Люди пов’язують останні атаки російський військових саме з початком будівництва –  і це вже третя атака поруч із будівельним майданчиком. Навіть попри постійні російські обстріли  не  бояться вийти на мітинги проти цього будівництва. Вони протестують проти будівництва підземної школи, мотивуючи тим, що побоюються збільшення кількості російських обстрілів їхніх будинків та й взагалі не бачать сенсу в тому, щоб будувати нові об’єкти у зоні бойових дій. Дуже хотілося б, щоб наша влада  думала насамперед про життя людей”, – нарікає голова ОСББ.

Нагадаємо, що 7 жовтня на територію мікрорайону, де йшло будівництво так званої «підземної школи», прилетіло два КАБи. Люди пов’язують атаки росіян у мікрорайоні саме з будівельними роботами, бо наявність будівельної техніки привертає увагу окупаційних військ. Під час російської атаки було поранено людей, у тому числі дітей.

“Ми не розуміємо для чого будувати в зоні бойових дій? От це зараз точно не на часі. Все відслідковується ворожими дронами та обстрілюється. Навіть, якщо ця школа буде стовідсотково безпечна всередині,  як і хто зможе забезпечити безпечну дорогу дітей до такої школи?  Поки лінія фронту близько і є обстріли, ніяка школа в місті не буде працювати очно, навіть під землею. До неї ще  дійти треба, а потім вийти. Та й дітей немає, хоча місцева влада говорить що їх багато — ми то знаємо реальну картину. Майже всі виїхали. У моєму ОСББ лише одна дитина шкільного віку залишилася.  А гроші на будівництво витрачаються чималі… І все це може бути знищене ворогом,” – говорить пані Валентина.

Про те, що справді більшість херсонців проти  будівництва цієї підземної школи багато писали Херсонські ЗМІ  (хоча тепер представники влади називають  цей   об’єкт будівництва протирадіаційним укриттям для цивільних, де надалі можуть навчатися діти офлайн.),  Голова Комітету виборців  Дементій Білий провів опитування в соцмережі, щоб з’ясувати  хто підтримує ідею будівництва в даний час в Херсоні підземної школи. За неповну добу з моменту публікації під дописом зібралося більше 170 коментарів. Виявляється абсолютна більшість херсонців, які відповіли, проти  будівництва підземної школи у місті, яке постійно та нещадно обстрілюють росіяни. Одностайність та категоричність вражає.

Редакція “Вгору” звернулася до Міністерства освіти та науки України за коментарем та запрошенням на прямий ефір після влучання керованих авіабомб у херсонський навчальний заклад, біля якого будують “підземну школу”.

За повідомленням, “Вгору” отримало відповідь  через пресслужбу міністерства від помічниці заступниці міністра освіти і науки України Надії Кузьмичової, що вони  “не коментують процес будівництва та безпекові зміни, які відбуваються при перебігу цих робіт”. У відповіді йдеться, що за це відповідає “підрядник – той, хто будує, та замовник – яким власне є місцева влада.

Нагадаємо,  що процес будівництва підземної школи також пов’язаний зі скандалом – нападом на журналістку «МОСТа» Олену Гнітецьку. Як повідомляє ІМІ, напад стався 30 вересня, коли журналістка знімала сюжет на території будівництва майбутньої підземної школи та опитувала містян, які зібрались на мітинг. За цим фактом правоохоронці розпочали кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 171 «Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів» ККУ.

Херсонка Валентина Субіна говорить, що місцева влада їх просто не чує. Обіцяють призупинити будівництво, однак наступного дня вже знову відновлюють.

На жаль нас влада не чує. Люди збирають підписи проти будівництва зараз, коли лінія фронту так близько, звертаються до міської влади, на “гарячі лінії” в Києві, написали звернення до Президента, Міністерство освіти,  ДБР, виходимо на мітинги… Але прикро, що до наших думок не прислухаються — будівництво продовжується. В окупації виходили на мітинги проти рашистів, прикро, що тепер доводиться мітингами привертати увагу до проблеми своєї влади. Шкіл ще немає – а жертви та руйнування вже є”, –  висловила наболіле Валентина.

У   зверненнях акцентується увага на згаданій проблемі та негайного припинення будівництва. Аргументують: “Мешканці переконані, що спорудження підземних сховищ у таких місцях є необґрунтованим ризиком і не відповідає інтересам безпеки населення міста”.

Зокрема у зверненні до Президента України  херсонці  вимагають: 

1. Негайно припинити будівництво підземних сховищ на територіях де розташовані міські освітні заклади.

2 Провести громадські слухання з цього питання за участю мешканців та місцевої влади.

3. Розробити альтернативні варіанти облаштування Укриттівдля населення, які не створюватимуть додаткових проблем.

Херсонці чекають  на відповідь та сподіваються, що їх почують і підтримають.

Любов РУДЯ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!