Директорка Іванівської школи I–II ступенів Надія Нетяга не приховує свого задоволення роботою будівельників з Черкащини

Якщо ж точніше, то Надія Петрівна працює завідувачкою Іванівської філії базової середньої та дошкільної освіти комунального закладу «Архангельський опорний заклад загальної середньої освіти». Але в селі її за звичкою величають «директорка нашої школи», яку очолює близько 20 років.


Донедавна це приміщення важко було назвати навчальним закладом. Ворожими обстрілами воно було зруйноване і не придатне для використання за призначенням. Основний корпус, їдальня та спортивна зала зазнали пошкоджень найбільше. Не прийми на себе удар ворожого снаряда дерево, що росло під вікнами школи, руйнувань було б ще більше.
– Звісно, про відновлення школи коштом громади годі було й думати, – розповідає завідувачка філії. – Допомога прийшла від тих, від кого й не очікували. На нашу біду відгукнулися  будівельники з Черкаської області, котрі за програмою «Пліч-о-пліч» взялися відремонтувати наш навчальний заклад. А почали вони зі спорудження підземного укриття, в якому розмістився наш «Цифровий освітній центр». Відкрили ми його за підтримки спільного проєкту Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Асоціації інноваційної та цифрової освіти, які забезпечили нас комп’ютерною технікою, інтерактивною дошкою, планшетами та всім необхідним для повноцінної роботи.


Дуже швидко центр став улюбленим місцем проведення різних заходів за участі дітей від першого до дев’ятого класу. Учні скучили за такою формою спілкування, вони тут соціалізуються, поступово повертаються до звичного довоєнного життя. Сприяє цьому процесу і той факт, що в Іванівку повернулися всі вчителі місцевої школи. Жодної вакансії немає, підкреслює Надія Петрівна.
А тим часом будівельники ТОВ «Буд Кепітал Групп» із Умані Черкаської області працювали і в середині приміщення основного корпусу, і ззовні. Всередині кріпили плінтуси, а ззовні утеплювали стіни пінопластовими плитами.
– Від початку належало виконати значний обсяг роботи, – розповідає представник компанії-підрядника Юрій Самойленко. – Тож розкачуватися не було коли. Насамперед розчистили руйнування та перекрили покрівлю, встановили металопластикові вікна і взялися за внутрішні оздоблювальні роботи. Щодня на об’єкті працюють до 15 різних спеціалістів: мулярів, оздоблювальників, електриків, сантехніків…
– Важко  переоцінити якісно виконану будівельниками роботу, – ділиться враженнями завідувачка філії. – Почали у квітні, а встигли он скільки…
І справді зроблено чимало: повністю замінили системи водопостачання і каналізації в середині приміщення, опалення і електропостачання будівлі, виконано гідроізоляційну і суху стяжки, покладено лінолеум, нову стелю, поштукатурено і пофарбовано стіни й стелю у класах та в коридорі на першому поверсі…
За день-два приїдуть спеціалісти встановлювати пожежну сигналізацію. Поступово фронт будівельних робіт зміститься на другий поверх.
– Слід сказати, що робота на нашому об’єкті перебуває на особливому контролі начальника Черкаської обласної військової адміністрації Ігоря Табуринця, – зауважує завідувачка філії. – Він особисто часто сюди навідується, цікавиться станом справ, допомагає вирішувати нагальні питання.
У свою чергу господарі подбали про місце відпочинку будівельників. Забезпечили для них дворазове гаряче харчування. Уманці самі привозять необхідні продукти, а вже місцеві кухарі готують з них на замовлення смачні страви.
Іванівці сподіваються, що до кінця грудня першу чергу відновлення школи (основний корпус) буде завершено. А там, дивись, знайдуться бажаючі підставити надійне плече та відремонтують ще й решту навчального закладу.
Анатолій ЖУПИНА.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!