Знищити українську школу та запровадити свій освітній процес на захоплених територіях Херсонської та Запорізької області росіяни намагалися від початку окупації. Тих з батьків, хто не зміг виїхати на підконтрольну Україні територію, тиском та погрозами змушують віддавати дітей до російських шкіл, де більша частина освітнього процесу зводиться до пропаганди, а не до навчання.

Сергій Малько (ім’я змінене з міркувань безпеки) до повномасштабного вторгнення працював вчителем. Зараз перетворився на людину-привида – так він сам говорить про себе. Коли не вдалося виїхати з окупації в жодному з напрямків, а працювати в школі окупантів не дозволили переконання, змушений був переховуватися.

– Сьогодні майже ніхто не знає, що я все ще тут. Думають, що виїхав, – говорить колишній вчитель. – Те, що відбувається нині у школах – то якась країна абсурду. В цьому навчальному році в школах тимчасово окупованих територій, так само, як і в російських, добровільно-примусово запровадили так звані “Разговоры о важном” – позакласні уроки по понеділках. В соцмережах та батьківських чатах часто чути “стогін” і від батьків, і від вчителів з приводу цих уроків, а якщо забити у пошук “як врятувати дитину від “разговоров о важном?”, – вилізе багато цікавого, – розповідає Сергій. Чого ж навчають на цих уроках?

Окупанти примушують дітей слухати “О важном”

– План тем, які будуть вкладати у голови дітей розписаний помісячно. Є там і про “Защитников отєчества” і про воз’єднання Криму “с великой Россией”. Спеціально для цих уроків готуються відеозвернення  відомих і не дуже спікерів роспропаганди. Дитячий голос задає питання, а спікер в за допомогою дорослих термінів розповідає про “глобальність, концептуальність, мощь росії, мирний атом, відродження радянщини та побєдобєсіє, – ледве стримуючи емоції говорить Сергій. 

– Що Ви думаєте про ці уроки? Вони справді наносять шкоду дитячій психіці?

– Чесно кажучи, в більшості випадків, якщо в когось вистачить сил слухати цю ахінею, можна просто заснути. Так один зі спікерів -російський міністр закордонних справ лавров розповідає, що рассєя – сама дружня країна на всій планеті і ніколи не утискає інших культур. Щоправда в середині починається беззв’язний потік свідомості і, здається, сам спікер ось-ось засне. Або ось ще один цікавий персонаж – ченець-навідник, якого покликали пояснити дітям про патріотизм.

– Як це ченець-навідник?

– Ну сам про себе цей персонаж говорить, що був навідником авіації, підписаний полковником у відставці (Кіпріан Бурков – ченець), відповідно стоїть у рясі на фоні дивної ікони, де замість святих – військові в кирзових чоботях. Розповідає історії про Афганістан і як наводив удари авіації всліпу. Коли чуєш про це від “скрєпного отця”, одразу ж згадуєш удари авіації рф по нашим багатоповерхівкам. Мабуть, тим же методом – всліпу.

Але давайте краще не про політику. Адже серед спікерів ось цих “Разговоров о важном” є і дуже колоритні персонажі. Знаєте, кого вони покликали вчити дітей сімейним цінностям?

– Кого ж?

– Івана Охлобистіна! І це, вибачте за непедагогічне слово “лютий треш”. Я навіть не знаю, тут треба сміятися чи плакати. Але дітей, яким доведеться це слухати, мені щиро шкода. Самі послухайте, я не маю сил це коментувати:

Іван Охлобистін, російський пропагандист, актор, у шкільному відеозвернені підписаний як багатодітній батько, у кадрі сидить з церковною вервицею. І коли дитячий голос запитує про жіночі та чоловічі обов’язки говорить:

“Чоловік знає, де ведмідь може лапу смоктати, де вовки і де малина, і веде жінку, щоб її не з’їв ведмідь”.

«Рашисти готують молодь до глибокого занурення в минуле»

– Це одна з небагатьох закінчених думок у багатодітного батька Охлобистіна, – продовжує Сергій. – Бо далі здебільшого якісь уривки, неузгоджені речення. І можна досить довго ламати голову – що ж хотів сказати автор? Але чи варто? Мені, принаймні, зрозуміло одне – що вони готують своє мододе покоління до глибокого занурення в минуле – від радянського союзу до середньовічного патріархату, а, можливо, і далі – у часи дикунів, первісного суспільства, де збирачі малини і полювання на ведмедів. Саме такі асоціації викликає цей меседж. І вже точно не про сучасний світ. Або ось ще одна цитата про роль жінки в родині:

“Вона Родіна-мать, Мать-сира-земля… По факту своєї біологічної будівлі вона-грибниця… а ментальна сила російської жінки служити ідеалам”, – говорить спікер Охлобистін школярам. Я не знаю, в якому віці діти здатні щось зрозуміти про “ментальну силу жінки-грибниці”, але мені здається що ось цей автор “гойди” сам не розуміє, про що каже.

– Як Ви думаєте, що можуть зробити батьки на окупованій Херсонщині, щоб зберегти психіку своїх дітей?

– А що тут зробиш? Головне вціліти і дочекатися. Це те, що хвилює найбільше людей. Ви ж знаєте, що проти зброї сильно не посперечаєшся. Люди бояться. Але ми віримо. І дай нам Боже усім зберегти здоровий глузд.

Записала Олеся СКРИПКА.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!