«Збережи свою мрію» або Maratón creativo benéfico internacional SALVA TU SUEÑO – благодійний міжнародний марафон на підтримку України пройшов в іспанському місті Ла Корунья. Участь у фіналі марафону взяли талановиті діти, які спеціально приїхали з різних куточків України, а також ті маленькі українці, які разом з родинами вимушено опинилися в інших країнах Європи.

Це не перший творчий захід, проведений херсонцями на узбережжі Атлантики на підтримку України, проте один з наймасштабніших: у фінальному гала-концерті участь взяли понад 200 учасників.

Підготовка та перші етапи марафону тривали кілька місяців. А ідея провести його належить херсонцям Оксані Пономарьовій та Андрію Ярьоменку. До війни Оксана жила в Херсоні, де організація різноманітних творчих заходів та фестивалів була її головною діяльністю. В Іспанії довелося шукати зовсім іншу роботу, проте прагнення до творчості та бажання показати українським дітям мирну та безпечну країну змусила діяти та шукати партнерів для втілення ідеї. 

Оксана Пономарьова, організаторка благодійного марафону «Збережи свою мрію», кавалер ордена Берегиня України.

«Тут дуже красиві місця, і якби я так сильно не хотіла додому в Україну, в наш Херсон, то, мабуть, була б абсолютно щасливою, що тут залишилася. Мені дуже хотілося, щоб діти, котрі увесь цей час жили у війні, змогли хоч трошки відволіктися, відчути себе у безпеці. І, звісно, для нас важливо, щоб про українців, про наших талановитих дітей знали скрізь і всюди».

Андрій Ярьоменко, заслужений діяч естрадного мистецтва України та співорганізатор марафону з початку війни та після звільнення Херсона від окупантів залишався в місті.

«Ідея провести марафон виникла ще під час окупації, тоді ж і почалася підготовка. Було досить складно, – згадує Андрій, – адже доводилося весь час чистити телефон, проходячи  нескінченні перевірки на блок-постах.

Ми завжди вірили, що Херсон буде вільним, тому наполегливо працювали довгі місяці. І ми змогли провести цей марафон не лише в Україні, а й тут – в Іспанії. Тут інший менталітет, люди по-іншому сприймають світ, але вони не байдужі і сильно підтримують українців. Я думаю, говорити про Україну дуже важливо не лише в Іспанії, а й в інших країнах. Про те, що коїться зараз в нашій державі, а особливо в Херсоні, який так сильно обстрілюють щодня, світ має знати», – додав Андрій.

В рамках марафону на вулицях Ла Коруньї пройшов мітинг, у якому взяли участь місцеві українці та гості марафону. Всі етапи заходу дублювалися українською та іспанською мовами. Тому залу, де проходив гала-концерт, заповнили іспанці.

Терета Бербель, віце-президентка волонтерської організації «АSDEGAL ONG» у місті Ла Корунья сказала, що вражена щирістю та талантами українських дітей: «Асдегаль – волонтерська організація, яка завжди підтримує людей, котрі опинилися у складних життєвих обставинах. Нам дуже близькі проблеми українців, які сьогодні страждають від війни. І ми хочемо зробити усе від нас залежне, аби допомогти їм».

Терета Бербель та херсонка Уляна Протопопова

В Іспанії багато українців, у тому числі й херсонців. Багато з них оселилися на північному узбережжі, у місті Ла Корунья, тут змогли організуватися та допомагати українським біженцям, більшість з яких – це мами з дітьми.

Ксенія Буцева разом зі своїми доньками Марією та Олександрою прилетіла, щоб взяти участь у марафоні, з іншого кінця країни. Дівчата також з Херсона. На фестивалі Марія посіла друге місце серед вокалістів, а Олександра отримала гран-прі за хореографію у своїй віковій категорії.

«Ми не думали, що все це затягнеться так надовго. От зараз прилетіли, бо дуже хотілося побачити своїх українців. І для дівчат важливо займатися улюбленою справою: співати, танцювати – те, що вони робили до війни», розповіла Ксенія.

Олеся Земляннікова – одна з наймолодших учасниць марафону і переможниця серед вокалістів сказала: «Привіт, я Олеся, мені 7 років, я з Херсона. Співаю вже 4 роки. На гала-концерті я заспівала дві пісні. Моя улюблена – «Я – Україна». Я дуже рада була приїхати в Іспанію і взяти участь у фестивалі. Тому що ми таким чином збирали гроші для наших військових. А ще, коли я співаю, то дарую людям шматочок душі – щоб вони теж любили Україну».

Андрієві Корнєєву 15 років. Він живе у Херсоні і продовжує навчатися, попри всі труднощі, які принесла нашим дітям війна. Особливо було важко навчатися під час окупації, а зараз хлопець продовжує навчання дистанційно. Його улюблена справа – хореографія. Свої таланти він продемонстрував на марафоні.

«Я займаюсь хореографією 11 років, відтоді, як мені виповнилося чотири. Танцюю контемпорарі. Я залишався в Херсоні весь цей час. Дистанційно займатися танцями складно, бо потрібна присутність вчителя. Мені дуже сподобалися люди Іспанії, вони небайдужі. Також цікаво було відвідати місцеву школу танців, – розповів Андрій. – До Херсона повертатися не страшно. Я звик. Це моє рідне місто, і я не хочу жити в іншому. Але дуже сподіваюся, що швидко настане мир. Ми всі його дуже чекаємо», – додав хлопець.

11-річна Мирослава з Хмельниччини сказала:«Я співаю. Брала участь тут у мітингу за Україну. Кожен українець мусить підтримувати свою країну хоч чимось, і я також дуже хочу це зробити».

До речі, Мирослава під час марафону відзначила День народження.

З початку війни Іспанія прихистила понад 150 тисяч біженців з України. Херсонці в Ла Коруньї активно допомагають фронту. Попри гарні краєвиди та гостинність місцевого населення, більшість з них мріє якнайшвидше повернутися додому.

Серед інших результатів благодійного марафону – в Україну відправилася гуманітарна допомога (20 ящиків) зібрана завдяки іспанській благодійникам з асоціації “Vira Uсrania”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!