Проросійські джерела поширюють інформацію, що США буцімто «обкатують» на українських військовослужбовцях галюциногенні наркотики, зокрема кетамін. Стверджуючи це, пропагандисти посилаються на відповідну статтю The Economist.

Проте ця інформація є неправдивою, пишуть фахівці з проєкту VoxCheck. Так, The Economist дійсно публікував статтю про застосування кетамінової терапії українськими бійцями. Проте там йшлося насамперед про військових, що мають неврологічні або психологічні проблеми, викликані пораненнями або пережитим на війні досвідом. Водночас у матеріалі немає жодних згадок про те, що Сполучені Штати сприяють поширенню кетамінової терапії в Україні чи деінде. Тобто ні у вказаній статті, ні в жодних інших надійних джерелах немає інформації про те, що українські клініки за вказівкою США тестують кетамін або інші психоделічні препарати на українцях. 

У матеріалі The Economist наводять історію Ігоря Холодило, військового психолога та медика, який внаслідок поранення почав заїкатися та був неспроможний виразно розмовляти, а також мав підвищену тривожність та кошмари. За його словами, кетамінова терапія стала єдиним засобом, який допоміг йому впоратись із травмою та позбутися вищезгаданих проблем.

Також, згідно з українським законодавством, кетамін належить до психотропних речовини, обіг яких є обмеженим. При цьому препарат може застосовуватись як лікарський засіб. Наразі в Україні можна отримати послуги із застосуванням кетамінової терапії у низці клінік, але у жодному з випадків не йдеться про випробування препарату на пацієнтах. На сайті Державного експертного центру МОЗ України можна перевірити інформацію про клінічні випробування. У списку клінічних випробувань, що були проведені або проводяться в Україні, кетаміну немає.

Раніше ми аналізували схожий фейк російського агітпропу, який полягав у тому, що журнал Time нібито опублікував статтю, в якій розповідається, що українських військових «накачують» кетаміном перед боєм.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!