33-тя річниця Незалежності для українців затьмарена продовженням повномасштабної війни у рідній країні. І більшість заходів, що пройшли по світу у святковий день, були покликані привернути увагу до України, вкотре і вкотре нагадуючи, що українці ось вже два з половиною роки великою кров’ю та численними жертвами виборюють свою свободу і незалежність, захищають свою державність, на яку зухвало зазіхнув колишній «братній народ», а нині країна-терорист №1 на європейському континенті.

Українська спільнота в Естонії, яка займає активну патріотичну та громадянську позицію, у День Незалежності України згуртувалась у центрі Таллінна, аби разом пройти головними вулицями столиці та заявити про свою країну і її незламний народ. Організатором святкової ходи незмінно виступив Конгрес українців Естонії.

24 серпня після опівдня на подвір’ї Українського культурного центру з кожною хвилиною стає все багатолюдніше. Святкова хода розпочинає свій рух саме звідси, і завчасно збиратися почали не лише пересічні українці, а й усі, хто щиро підтримує Україну в цей важкий для неї історичний час. Серед учасників можна було побачити представників естонської громадськості, парламентарів і просто щирих друзів українського народу в Естонії. Особливу увагу своїм виразним
українським образом привертає подружжя Кент. Надзвичайний і Повноважний Посол США в Естонії Джордж Петер Кент – у вишиванці, в руках – великий прапор, половина якого – синьо-жовтий стяг України та половина – стяг США, посередині – дві руки, які стискають одна одну на знак дружби і підтримки.

Дружина посла, пані Веліда Кент, кримська татарка за походженням, тримає в руках прапор рідного
народу, який ось вже 10 років перебуває в окупації рф у Криму, з нагоди Дня Незалежності вона у синьо-жовтому вбранні, вишитому в українському стилі. І навіть улюблений чотирилапий улюбленець родини – чорний лабрадудль Султан – милує око великим синьо-жовтим
серденьком на своєму ошийнику.
Останні інтерв’ю українців для естонського телебачення завершено, і хода може рушати вулицями Старого міста. Першими крокують засновник Українського культурного центру Анатолій Лютюк та голова Конгресу українців Естонії Віра Коник. За ними – сотні і сотні українців – із великими синьо-жовтими українськими прапорами, з чорно- червоними стягами Української повстанської армії, дітки – з маленькими прапорцями рідної країни.

Про той факт, що в цій ході беруть участь чимало українців, які пережили повномасштабне
вторгнення росії в Україну, нагадують транспаранти з назвами їх міст: тут і Харків, і Херсон, і Київ, й Ірпінь, і Маріупіль, і Миколаїв, і Буча…


На кожній вулиці до ходи приєднується все більше людей. Численні туристи, які стають свідками цієї події, захоплено знімають побачене на власні мобільні телефони та вигукують: «Слава Україні!».
Маршрут українців невипадково проходив повз будівлю посольства країни-агресора. Під вікнами ерефії завзято співають «Згинуть наші вороженьки, як роса на сонці! Запануєм і ми, браття, у своїй сторонці!».
Лунають і гасла: персональні побажання кремлівському диктатору, які вже давно відкрито підтримує добра частина цивілізованого світу. Від Ратушної площі – найпопулярнішого місця в історичній частині Таллінна – хода рухається до головної площі Естонії – площі Свободи. Тут, на сходах, під величезним символічним хрестом (монументом перемоги естонського народу у Визвольній війні 1918-1920 років), вишикуються усі учасники з величезною кількістю синьо-жовтих прапорів – від побаченого перехоплює подих! Як багато українців тут і зараз, у цей святковий день! Лунає Державний Гімн України, його виконують усі присутні на площі!

Зі святковими зверненнями до співвітчизників звертається Надзвичайний і Повноважний Посол України в Естонії Максим Кононенко:
– Ми обрали незалежність у далекому 1991 році і сьогодні захищаємо її ціною своїх життів. Ми вважаємо несправедливою неспровоковану агресію і підемо до кінця у боротьбі проти неї. Ми боротимемось, доки чобіт останнього російського солдата не залишить нашу землю. Такі
вже ми є. Вільні».

Також українців з їх найбільшим державним святом привітали посол США в Естонії Джордж Кент та представники Рійгікогу.

По завершенню офіційної урочистої частини на всіх чекав святковий концерт. Над площею Свободи у Таллінні лунали пісні та поезія про Україну, звучало чимало теплих щирих побажань, і головне з них – зустріти 34-річницю незалежності без війни, святкуючи велику перемогу України.
Тетяна ПІДГОРОДЕЦЬКА.
Фото автора.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!