Херсонському державному аграрно-економічному університету – 

150 років!

Рівно півтора століття тому на теренах тодішньої Херсонської губернії сталася історична подія. У центрі «адміністративно-територіальної одиниці вищого рівня» відкрилося земськесільськогосподарське училище ІІІ ступеня.Потреба в такому закладі – незаперечна. Мало хто знав, як правильно і доцільно вести аграрну справу на неозорих землях посушливого Півдня. 

Перший набір – усього два десятки юнаків. Завдяки училищу ці хлопці (більшість – діти селян) стали дипломованими агрономами і зоотехніками. Їхній внесок у піднесення губернського сільгоспвиробництва – помітний і незаперечний!

Менш як за десятирічку училище реорганізували у середній навчальний заклад. 

Революційним для подальшої реорганізації популярного не лише на Півдні навчального закладу стало ХХ століття. Училище кілька разів міняло вивіски: сільськогосподарський інститут – сільськогосподарський технікум – державний аграрний університет. 

Нині Херсонський державний аграрно-економічний університет (така його нинішня назва) – єдиний державний заклад вищої освіти Херсонщини зі 150-річною історією, що здійснює підготовку фахівців за 30 спеціальностями, серед яких як класичні для закладу (агрономія, гідромеліорація, тваринництво, екологія, водні біоресурси та аквакультура), так і унікальні для регіону з огляду на сьогоднішні події (садівництво та виноградарство, лісове і садово-паркове господарство, захист і карантин рослин, технології захисту навколишнього середовища). На особливу увагу заслуговує економічний напрям освітньо-наукової діяльності ХДАЕУ. Заклад завжди славився своїми менеджерами та економістами, обліковцями та фінансистами.

– Сьогодні Аграрно-економічний університет – один із провідних ЗВО Південного регіону України, заклад із сучасною екосистемою, з потужною науковою, освітньою, виробничою, культурною, спортивною сферами. Ha 5 факультетах у межах 30 освітніх програм навчаються 3000 студентів. На 17 кафедрах працюють близько 200 висококваліфікованих науково-педагогічних працівників, зокрема 30 докторів наук, професорів, 120 кандидатів наук, доцентів, 10 докторів філософії. Серед них – заслужені працівники сільського господарства, освіти, винахідники та діячі науки і техніки України, член-кореспонденти та академіки, –розповідає ректор університету доктор економічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, член-кореспондент НААН Юрій Кирилов.

– На сьогодні університет успішно реалізує такі освітні проєкти, як: школа агарного лідера, бізнес школа «Smart Junior», школа економіки, школа кулінарної майстерності, біологічна школа, школа майбутнього інженера. Наукові здобутки ХДАЕУ забезпечують вчені 6 наукових шкіл, що працюють за такими напрямами: зрошуване землеробство, селекція і генетика в рослинництві, агроекологічне обґрунтування адаптивних технологій вирощування сільськогосподарських культур при різних системах зрошення в умовах зміни клімату Півдня України, розробка та удосконалення типів годівлі сільськогосподарських тварин в умовах Півдня України, відтворення цінних промислових видів риб, гідроекологія, конкурентоспроможний розвиток підприємств та галузей аграрного виробництва й інфраструктури сільських територій, розвиток аграрного сектору економіки України в умовах глобалізації та четвертої промислової революції.

Після початку війни 2022 року та переміщення ХДАЕУ до Кропивницького започатковано низку міжнародних проєктів, що реалізовані у межах співпраці з Кільським університетом ім. Крістіана Альбрехта (м. Кіль, Німеччина). Міжнародні науково-освітні проєкти «Україна цифрова: підтримка академічного навчання в умовах кризи», «Україна цифрова: підтримка академічного навчання в умовах кризи. Викладацька співпраця ХДАЕУ-Кільськийуніверситет, 2023», «Україна цифрова: підтримка академічного навчання в умовах кризи. Віртуальні навчальні курси для студентів ХДАЕУ», «Академічна мобільність для студентів із м. Херсон, 2024–2025» за підтримки Мерії м. Кіль (Scholarship programme of the City of Kiel) за сприяння Агентства академічних обмінів Німеччини та Федерального міністерства освіти та наукових досліджень Німеччини (DAAD – «Ukraine is digital: ensuring academic success in crisis conditions, 2022» the support of DAAD (German Academic Exchange Service) and BMBF (German Federal Ministry of Education and Research). Результатом співпраці стало придбання 70 ноутбуків, отримання 144 стипендій для підтримки студентів та створення умов безперервності навчання, гранти 9 викладачам ХДАЕУ для підтримки викладацької діяльності. Навчання в межах академічної мобільності пройшли 13 студентів.

 Вражаюче, Юрію ЄвгеновичуЗараз університет працює в Кропивницькому, але нам відомо, що і в Херсоні ви підтримуєте життєдіяльність закладу. Чи важко це – працювати фактично на два міста?

– Сьогодні ХДАЕУ – це релокований до Кропивницького університет, який фактично працює на 2 області, дбаючи в першу чергу про збереження людського капіталу Херсонщини. 

Чи важко нам? Так, важко, як і всім українцям, як всім херсонцям. Але розуміємо, що нашим захисникам, на передовій, важче в рази. Тому маємо концентруватися на перемозі і робити все для цього. В Херсоні матеріально-технічна база зазнала значних пошкоджень. Кожного дня співробітники університету героїчними зусиллями ліквідовують наслідки обстрілів та вживають заходів щодо збереження корпусів, гуртожитків, інфраструктури.

Університетською спільнотою в Херсоні було налагоджено роботу гуманітарного ХАБу, в якому концентруються вантажі, які отримує наш регіон від інших областей, від закордонних партнерів, від небайдужих мешканців та волонтерських організацій. Тісно налагоджена робота з Благодійним фондом «SUPPORT KHERSON». Під час затоплення внаслідок підриву Каховської ГЕС понад 3000 осіб Херсоната області відвідали ХАБ, а з часу заснування (грудень 2022 року) – понад 11 тисяч осіб. Надається допомога співробітникам, здобувачам та їхнім родинам, переміщеним особам, багатодітним родинам, родинам військових, полонених, загиблих. У 2023 році отримано та розподілено між цими категоріями понад 80 тоннпродуктів харчування.

 Один із вернісажів університетського музею розповідає про знаних в Україні та за її межами випускників сільськогосподарського інституту, реорганізованого в університет. Нагадайте, будь ласка, хоча б кілька прізвищ.

– Серед випускників вишу – відомі у недалекому минулому державні діячі. З-поміж них – довголітні керівники Херсонщини Іван Мозговийта Михайло Кушнеренко, голова Комітету охорони природи і навколишнього середовища УРСР Діна Проценко, академіки Юхим Лискун, Іван Гаркуша, економіст і дипломат Микола Білоблоцький, міністр сільського господарства УРСР Михайло Хорунжий, Герої Соціалістичної праці і Герої України Віра Найдьонова, Олександр Романюк, Віктор Сілецький… І цей список можна продовжувати і продовжувати. Певен: у цьому реєстрі зірок вже у нинішньому, ХХІ столітті, з’являться нові імена.  

 Юрію Євгеновичу, яким буде університет після війни?

– Херсонський державний аграрно-економічний університет асоціювався до війни з не лише здобуттям якісної вищої освіти, а передусім з сучасною екосистемою наукових, освітніх, виробничих, культурних, спортивних досягнень. Університет став осередком суспільного життя Херсонщини. Впевнені, що ці асоціації після повернення ХДАЕУ до Херсона лише посиляться. 

Основу концепції післявоєнного розвитку закладу становить підготовка нової формації фахівців. Питання наслідків руйнування Каховської ГЕС та однієї з найбільших систем меліорації в Європі, знищення рукотворних лісів, відновлення агропромислового комплексу – все це є та буде для ХДАЕУ пріоритетом освітньо-наукової роботи з метою розбудови повоєнного півдня України.

 Чим запам’ятається ювілейний 2024 рік для колективу ХДАЕУ?

– 2024 рік став не тільки  роком відзначення 150-річчя ХДАЕУ та проведення Олімпійських ігор в Парижі. Також завдяки зусиллям колективу ми стали свідками нового рекорду для університету: вперше за багато років ХДАЕУ має найбільшу кількість місць державного замовлення серед закладів вищої освіти Херсонщини. Під час цієї вступної кампанії ми маємо найвищий показник зарахованих на навчання студентів серед університетів Херсонщини. І як наслідок,Херсонський державний аграрно-економічний університет став найбільшим за контингентом здобувачів освіти університетом в області.

 Так, дійсно, це історична подія. Від імені творчого колективу «Нового дня», читачів тижневика дозвольте привітати колектив Херсонського державного аграрно-економічного університету і Вас особисто з поважним ювілеєм. А із головних побажань – перемоги Україні над окупантами, якнайшвидшому поверненню вишу додому із Кропивницького у Херсон. Ну і, звичайно, нових здобутків у науці, навчанні, розбудові України.

– Щиро вдячний за добрі слова! Зупинятися на досягнутому не будемо!

Бесідував Василь ПІДДУБНЯК.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!