Вокзал – місце зустрічей і прощань. Поїзд на Херсон збирає пасажирів. Ганна Нікітенко – одна з них, повертається у рідні Комишани. Вторгнення, окупацію, чисельні обшуки, звільнення Херсона жінка пережила вдома. Нарешті змогла побачити родину після довгих місяців розлуки, але, говорить, рідні стіни не відпускають – тому повертається у прифронтове місто. З початку війни багато довелося пережити, але 24 лютого 2022-го закарбувалося у пам’яті назавжди. 

– Ми з онуком були у дворі. Глянула – а літаки летять низько-низько. І одразу ж почали стріляти. Тут же й вибухи. В Чорнобаївці почало палати все. Я голову підняла – а там такі спалахи, як зірки. Ледь істерика не почалася. Кажу: це війна, це росіяни! Малого почало теліпати, він побілів увесь – йому 13 було тоді. Серце почало бахати. Невістці кричу: рятуй дитину. Прибігла сусідка, говорить – в неї в дитини теж істерика. Усіх дітей почало трусити. Каже: дай заспокійливе, може, у вас є. Хоча б для дітей. І потім кожен день – вибухи, вибухи. Ховали дітей у підвали, покидали туди матраси. А потім почали вже ті рашисти по будинках лазити. Що вони там шукали? «Асвабадітєлі» й до нас приходили.

Як відбувалися обшуки?

– Машина заїхала на вулицю, БТР. Став і перекрив її з одного боку, а другий перегородив з іншого. Це було вже трохи пізніше, коли росіяни зайшли до нас. Бо спочатку наші ще оборонялися. Десь через місяць почалися обшуки, наприкінці березня. Вони перекрили вулицю і по чотири військових почали заходити в кожну хату і все перевертати там. До нас зайшли у двір, а в мене троє маленьких онуків, і син призовного віку. Я кажу синові: давай я відкрию хвіртку. Собак ми одразу ж позакривали, бо знали, що вони одразу їх стріляли, якщо їм щось не сподобається. 

Не боялися за себе?

– Подумала: що вони мені зроблять, я вже стара. Дуже боялася за онуків. Тому кажу тим рашистам: так, давайте тут не затягуйте, бо у мене діти малі. Тим паче, що на вулиці висіло прання – дитячі речі, малесенькі колготочки. Тож зайшли в хату, я слідом. І якийсь молодий з ними був, він каже мені: пішли зі мною. Пішла. А ті, що залишилися в хаті, почали ритися по шафах, комодах, книжки викидали, розривали. Діти перелякані сиділи, позабивалися в куток.

А що це були за книги?

– Звичайні книжки. Дитина вчилася, підручники там були. Він рукою їх згріб, порозкидав. Не знаю, що за книжками можна ховати? Комод стояв з білизною. Просто вигортав жіночу білизну і дивився. 

А вони щось конкретне шукали чи питали?

– Ні, мовчали, нічого взагалі не казали. Це така тактика: тиск, залякування, щоб ти у своїй хаті відчував себе злочинцем. Той, що мене забрав, оглянув весь город. І коли йшли городом, він до мене заговорив матом.

Що сказав?

– Говорить: ваш Зеленський… і матюки пішли. Не буду повторювати. А я йому кажу: а ваш путін? І він одразу автомат на мене наставив. Кажу: давай, стріляй в бабу. Ти мені кажеш за мого, а я тобі скажу за твого. Я ні до кого в двір не лізу, це ти прийшов до моєї хати. Потім він побачив душ. Питає: а що це у вас? Кажу: душ і туалет. Гараж, говорить, відкрий. Відкрила – показала. Потім пішов у сарай, до літньої кухні. А там висіла форма меншого сина, офіцера. І я з переляку кажу: там дідусь у нас сильно хворів, він помер, і ми тепер сюди не заходимо. І він покрутився і назад пішов, сів на лавочку у дворі і чекав, поки його друзі не перевернуть всю нашу хату.

Пощастило, що не знайшли форму сина.

– Так. Думаю, або розстріляли б на місці, або забрали б на підвал. Їм багато не треба. Скільки вони людей у нас так позабирали. Одразу хапають – і в каталажку. Це Бог нас зберіг. Я потім схопила ту форму, яму викопала і її закопала. А саму аж трусить.

Когось зі знайомих забирали після обшуків?

– У нас троє хлопців допомагали ЗСУ, сповіщали про пересування окупантів. І потім, коли вже почалися ретельні обшуки, один зміг таки виїхати манівцями, другого люди переховували, де тільки могли. А рашисти тим часом родині терор влаштували, там і діти були, дружину замучили допитами. Довелося їй виїжджати. Довели до того, що в неї інсульт трапився, а вона ще молода зовсім. А третій хлопець не встиг, не сховався. Приїхали і забрали його. Не було три місяці. Ми думали, що Ромки вже немає серед живих. До його родини теж приїжджали. Тільки бачимо – машина у дворі, значить, приїхали. Їх не забирали на підвал, але тиснули на психіку. Поки наші не прийшли, сім’ю мучили, а його весь цей час тримали. Каже, били сильно. Скільки місяців минуло, а ребра досі болять. Пухлий приїхав, я навіть його не впізнала. Майже не годували. Можна було тільки сидіти, встати постояти і знову сісти. Лежати не давали. Тільки перед самим звільненням (Херсона) почали якусь кашу давати.

Злочини без покарання. «Нація мародерів»

Багато говорять, що російські військові, влаштовуючи обшуки, не соромилися брати особисті речі господарів. Бачили щось подібне?

– Вивозили тюками. Я живу над дорогою, тож надивилася. Особливо на Нижній вулиці багато будинків обікрали. І не тільки ті, з яких виїхали господарі. А навіть просто: людей немає вдома, на базар пішли. БТРом штовхнув хвіртку чи ворота – і все. На подвір’я заходили, вузли в’язали. Це справді нація мародерів. У моєї куми зайшли у двір (вона тоді в іншій хаті жила), а це був будинок її чоловіка, і почали звідти все виносити: телевізор, техніку. Вона прибігла, думала, може, хоч щось зможе забрати. А вони її відштовхнули, хату вичистили і на машину завантажили, та й поїхали. Свідків купа, як вони грабували. І стільці, і столи, навіть туалетний папір. Я сама бачила, як везуть напіврозкриті паки цього паперу. Може, магазин обікрали. А ще забирали причепи – в кого у дворі стояли. У нас теж старий стояв – в землю вгруз і скати полопалися. Відкопувати – морока, тому й не забрали. А взагалі транспорту дуже багато позабирали: машини, човни всі. У Комишанах – комбайни, сівалки, це все тягнули над дорогою. І зерно забирали, вивозили. У нас же сховища були – їх відкрили і все вивезли. 

Чи можете згадати інші злочини, які вчиняли військові рф над цивільними в окупації?

– Можу згадати аварії, які вони влаштовували, коли напивалися. За це, звісно, нікого так і не покарали. Хіба що цивільних, яким не пощастило з ними зустрітися на дорозі. Одна аварія трапилася з нашими знайомими. Вони живуть на Центральній вулиці. Їм ДТП влаштували рашисти: вдарили їхню легківку, а потім стягнули у провулок. Добре, що хлопці всередині залишилися живі. І орки їх питають: до нас претензії є? А хіба скажеш, які в тебе до них претензії, рота розкриєш – розстріляють. Тож вони сіли в свого камаза і далі поїхали – п’яні були. Вони весь час збиралися і напивалися, а потім п’яні каталися. І самі вбивалися, і людей калічили.

«У будинку літніх людей підопічні майже голодували»

А що з роботою було? Багато хто її втратив після 24 лютого.

– Я до війни працювала в будинку літніх людей в Комишанах, молодшою сестрою, і залишалася там, поки були люди. 

Що там відбувалося під час окупації? Адже неодноразово зявлялися тривожні повідомлення про тих, хто там залишився.

– Директор дуже швидко виїхав, тож фактично люди були покинуті напризволяще. Заступник директора іноді навідувався. А люди, можна сказати, голодували. Потім дівчата, медсестри, почали писати, просити про допомогу. На той час у закладі лишалися тільки медсестри і сестри-господарки. Директор звільнив старшу сестру; потім сестру-господарку. Щось йому не сподобалося. Старша сестра дуже хороша була, турбувалася про людей. Потім інсульт в неї стався. За що її звільнили – не зрозуміло. Це все вони онлайн робили, бо їх тут не було. 

Розкажіть, хто допомагав прогодувати підопічних?

– Коли продуктів вже майже не лишалося, на заклик про допомогу відгукнулися звичайні люди, жителі Комишан. Почали ділитися, приносити з дому, що в кого було. Хоча у самих теж мало їжі залишалося. Дівчата з дому приносили. Місцеві везли хоч щось, хоч якусь крупу. Варили таку баланду: як юшка і маленька булочка на додачу. Я якось зайшла, побачила, що варять, і питаю: дівчата, що це таке? Кажуть – дякувати треба, що хоча б це є. Якщо хтось щось недоїв – не викидали, на другий раз готували. Іншого виходу просто не було. 

Ви в цей час отримували зарплату?

– До червня. І все. А ми ж до нового року працювали. Залишалися, бо не могли покинути людей. Ніхто з нас не пішов. Лише ті, кого отак незаслужено повиганяли. Потім окупанти приїхали з гуманітаркою.

А що зараз з мешканцями будинку, де вони?

– Коли наші зайшли і звільнили Херсон, людей почали вивозити. Це був грудень. Вже тоді і харчування стало хорошим – постачання продуктів налагодили. Згодом людей порозвозили: в Хмельницький, Черкаси, Миколаїв. Зарплату нам так і не виплатили. Ми почали судитися, звернулися до юриста, сказав, що ми праві. Мали б заплатити. Керівництво наше – Сергій Сергійович Шульга – на нас тисне. То він казав, що зарплату нам не мають давати, а ще раніше говорив, що ми колаборантки. За що? За те, що ми не кинули людей? Вони (керівництво) отримували зарплату, охорона отримувала. А ми, санітарки і медсестри, ні.

А коли вивезли останніх людей, ми все поздавали: ковдри, подушки. Нам трудові книжки віддали, і ми без нічого залишилися – без зарплати і без роботи. І не звільнені. Ми тепер не знаємо, хто ми, в повітрі висимо… і судимося. Натравили на нас людей, дільничний дзвонив з усілякими каверзними запитаннями: а чого ви працювали в окупації, а чому не виїхали тоді, чого зараз поїхали? Ви що, чогось боїтеся?

Вільний Херсон. Відкопані прапори

Давайте про хороше. Памятаєте, як звільнили Херсон?

– Я згадую і плачу, від радості. Люди позбігалися. Де тільки бачили – рвали квіти. Там прапорів скільки було. Люди їх повідкопували, бо в городах ховали, на дорогу вискакували. Біля мене такий п’ятачок, машини поз’їжджалися. Там і не видно тих солдатиків за людьми було. Ми їх обіймали, цілували. Люди, хто що мав, все несли. Потім почали вже і каву, і чай, бутерброди їм тягнути. А в нас тоді вже місяць ні світла, ні газу не було, сиділи без нічого. В когось балони газові були. Почали хлопців до себе забирати. І ми забирали до себе. Машина стане – ми хлопцям щось поїсти виносили. А потім нарешті прийшов і мій син. Я саме чайник ставила, собака загавкала. Дивлюсь у вікно: думаю, хлопці на каву. А вони якось не так машину поставили. І один заходить – і йде до нас, я його не впізнала. А потім він обізвався – і я розумію, що це ж мій син (вибачте, що плачу). Я вже не пам’ятаю, що він сказав, я тільки голос його почула – і все. Сльози, щастя. Я його 9 місяців не бачила, навіть більше – він пішов у море ще восени. І коли в лютому почалася війна, він списався і пішов одразу служити. Мені навіть старший син довго не говорив. Я питала: чому менший не дзвонить? А потім питаю: що ви приховуєте від мене? Я ж знаю, що він у мене такий. А він добровольцем пішов, одразу. Я Богу молюся за нього, за всіх наших хлопців, аби тільки живі повернулися. За Бахмут ми дуже молимося.

А з Херсона через обстріли поїхали?

– Я до внуків поїхала, бо вони дуже скучили. Таблетки взяла всього на 10 днів, а затрималася на кілька місяців. А потім вже сильно обстрілювати почали. Діти не хотіли мені квитки купувати назад, не хотіли, щоб я поверталася зараз в Херсон. Тому я сама гроші на квитки заробила і кажу: все, я додому.

Не страшно повертатися? 

– Дім є дім. Чого мені вже боятися? Люди живуть. У нас підвал є, там сидітиму. За рідними стінами дуже сумуєш. Ця ж війна має колись закінчитися. Більше за все хочу, щоб діти всі додому повернулися, живими. І обійняти міцно. Щоб знову усі разом. 

У день повернення у рідне місто, російські війська обстріляли Херсонський вокзал, влучивши у потяг Львів – Херсон, яким їхала Ганна. Ця дата – 3 травня 2023-го – стала чорною для херсонців, забравши понад два десятки життів. На щастя, нашій героїні вдалося вціліти.

Олеся СКРИПКА.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!