Конференція “Угода мерів в Україні” розпочалася у Львові та об’єднала понад 200 учасників, серед яких представники центральних органів влади, місцевого самоврядування та громад. До заходу дистанційно приєднались і учасники з ЄС.

“Угода мерів” – один з найбільших громадських рухів у світі, покликаний до збереження клімату і енергії на місцевих рівнях. Сьогодні ця ініціатива об’єднала понад 11 тисяч представників з 55 країн світу з головною метою – розвивати зелену енергію та зменшити кількість шкідливих викидів. Така ініціатива робить можливим горизонтальне спілкування між муніципалітетами різних країн, дозволяє обмінюватися досвідом, залучати інвестиції та втілювати нові проекти.

Екологічний Львів

Львів – одне з перших міст України, яке приєдналося до “Угоди мерів” ще в 2009 році і до 2020-го змогло виконати поставлену перед підписантами задачу – зменшити кількість шкідливих викидів. Зокрема у місті скоротилися викиди вуглекислого газу на 20 відсотків. Так у Львові є станція компостування відходів, реалізуються інші проєкти, покликані зменшити кількість СО2. Серед міст-лідерів, які успішно втілюють програми по зменшенню викидів у навколишнє середовище – Житомир та Чортків.

За словами мера Львова Андрія Садового,  попри те, що  продовжується війна, думати про післявоєнну відбудову потрібно уже зараз. І розвиток зеленої енергетики – один з ключових моментів у цьому плануванні.

Чи повернуться ВПО?

З 24.02.2022 – початку повномасштабної війни багато підписантів “Угоди мерів” опинилися на фронті, а громади – на лінії вогню. Одне з головних питань, яке намагалися вирішити учасники конференції – як відновити життя на деокупованих територіях України, в тому числі і на Херсонщині та створити умови для повернення внутрішньо переміщених осіб додому. Досвідом роботи з ВПО та впровадженням нових цифрових технологій поділилися представники з Кривого Рогу та Миколаєва. Ці громади прийняли найбільшу кількість переселенців саме з Херсонщини.

Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич наголосив, що війна сприяє урбанізації – зникають маленькі містечка і села, зміцнюються великі. Ті, що залишаються у відносній безпеці, адже саме туди йде відтік людських ресурсів, а також інвестиції, які, ймовірно, потечуть на Захід країни. Для збереження життя на Півдні та Сході варто на державному рівні робити постраждалі регіони найбільш привабливими для інвесторів, бізнесу. Тобто потрібно правильно розподіляти ресурси, сказав Сєнкевич.

Руйнування енергетичної інфраструктури в результаті постійних ворожих обстрілів вимагає пошуку нових рішень. За словами Олександра Бутенка, заступника Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України – одним зі шляхів виходу з енергетичної кризи може стати розвиток автономної енергетики.

Зруйноване житло

Учасники конференції оплесками підтримали відмову президента України підписати скандальний законопроєкт 5655, який міг би призвести до хаотичної забудови українських міст.

Також під час конференції було презентовано нову цифрову програму, яка дозволить тим, чиє житло зруйноване внаслідок війни отримати відшкодування на ремонт у розмірі до 200 000 гривень. На яку допомогу можуть розраховувати херсонці та як її оформити – про це кореспонденти “Нового дня” поспілкувалися з Олександрою Азархіною, заступницею Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України. Детальніше про це у наступних публікаціях.

Олеся СКРИПКА.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!