Сьогодні для багатьох тисяч українців – внутрішньо переміщених осіб і тих, котрі залишалися на тимчасово окупованій території України, – гостро постало питання, як повернутися додому. Житло на деокупованій території зруйноване, а відновити його власними силами практично неможливо через брак коштів.

З початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну дані про пошкодження і знищення квартир та житлових будинків держава збирала через застосунок «Дія». Понад 373 тисячі таких повідомлень надійшло з березня 2022 року. Втім, ця цифра не відображає реальних масштабів руйнацій і пошкоджень. Адже лише на деокупованій частині Херсонщини були знищені й потребують відновлення цілі села. Значного пошкодження зазнав й продовжує зазнавати і обласний центр, який з листопада минулого року перебуває під постійними обстрілами окупантів: гарматними, ракетними і навіть керованими авіабомбами.

Тож обговорення програм відновлення зруйнованого житла в Україні, прийнятих на рівні держави, викликало жвавий інтерес серед учасників міжнародного форуму «Угода мерів», що днями проходив у Львові. Більше того, ця тема стала однією з головних для авторитетного зібрання і вкотре засвідчила про наміри держави та її зарубіжних партнерів вирішувати вкрай наболілу проблему нашого суспільства.

Кореспондентка «Нового дня» зустрілася з учасниками форуму і попросила відповісти на питання, які найбільше хвилюють сьогодні не лише мешканців деокупованих територій Херсонщини.

Олена Шуляк – голова Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування:

– Прийнята державна програма «єВідновлення», яка передбачає виплату коштів до 200 тисяч гривень, на відбудові житла, запрацювала з 10 травня у застосунку «Дія». І в перший же день заявки подали понад 3 тисячі українців. Майже 60% з них – власники квартир, менше – приватних будинків. Щоб отримати кошти на ремонт, потрібно зареєструватися через «Дію», подати інформаційне повідомлення, потім обов’язково онлайн або офлайн відкрити рахунок в одному банків-партнерів (державному чи комерційному), які братимуть участь у цій програмі. Обов’язково необхідно подати заяву на компенсацію і допустити комісію, яка створена при органах місцевого самоврядування для того, щоб вони зафіксували ушкодження, згідно з затвердженим урядом чек-листом. І якщо сума відшкодування не перевищуватиме 200 тисяч гривень, ви їх отримаєте на свій рахунок і зможете використовувати на будівельні роботи або безпосередньо будівельні матеріали.

– Як швидко програма реально запрацює і можна буде отримати цю компенсацію?

– Це лише перший етап. Другий розпочнеться з 22 травня, коли можна буде отримувати безпосередню компенсацію за зруйноване житло. Ми розуміємо, що на цю послугу очікують сотні тисяч українців. Але на сьогодні використовуємо максимально те, що доступне зараз – це «єВідновлення» через «Дію». Зазначу, що потрібно обов’язково, щоб ваша власність, яка ремонтується, була занесена до Реєстру речових прав. Ті люди, які потребують ремонт житла, але чия власність не занесена до Реєстру, повинні зараз це швиденько зробити для того, щоб отримати кошти.

Олександра Азархіна, заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України:

– Але не кожне житло може бути відремонтовано. Доцільність ремонту розглядатиметься окремо в кожному випадку. Водночас люди, чиє житло не підлягає ремонту, зможуть претендувати на отримання житлових сертифікатів. Прийнятий закон у лютому наберає чинності 22 травня. Він дає можливість громадянам отримувати компенсації за пошкоджене або зруйноване житло. Але не живими грошима, а сертифікатами. Наприклад, у мене зруйнована квартира – 50 квадратних метрів. Ціна одного метра – 700 доларів в еквіваленті. Я отримую сертифікат в межах цієї суми, бачу його у себе в телефоні. Я можу зробити три речі. Перше: якщо це мій приватний будинок, я можу ці кошти витратити на будівельні матеріали та будівельні роботи.  Друге: якщо ж це моя, скажімо, квартира, то я можу піти на первинний ринок і стати інвестором, використовуючи цей сертифікат. Держава не дає мені кошти фізично, тому що я їх можу взяти і поїхати, наприклад, до Польщі. Держава дає мені лише сертифікат, а гроші перераховує тому, хто саме продає мені це житло. Третє: якщо ми йдемо на вторинний ринок і переїжджаємо в хрущовку на околицях Львова замість зруйнованої в рідному місті. Тобто реалії такі, що людині надається можливість обирати, де саме вона житиме.

– Як буде розраховуватися сума, закладена у сертифікат? Адже ціна на квартиру у прифронтовому Херсоні, наприклад, буде досить низькою і навряд чи дозволить покрити витрати на купівлю житла десь у тилу на Заході країни?

– Орієнтир на вартість, яка була до повномасштабного вторгнення. Методику, яка буде обчислювати вартість за метр квадратний, готує наше міністерство. Це доволі важко. Намагаємося продивлятися і ринкові механізми, і ті ціни, які офіційно затверджені. Розуміємо, що вони недосконалі. Тобто робота ведеться, ми долучаємо експертів, антикорупціонерів. Це буде саме такий блок «Компенсація за пошкоджене або знищене майно». Ми його окремо презентуватимемо.

– Звідки будуть фінансуватися ці програми?

– По-перше, це арештовані кошти російського Сбербанку на території України. Насправді це дуже важливий момент. Ми вважаємо, що інші наші партнери також можуть надавати Україні кошти за зруйноване житло за таким самим механізмом для того, щоб повністю забезпечити житлову потребу. Той механізм, який зараз запрацював «єВідновлення», є трохи іншим. Це саме державна допомога тим громадянам, у яких пошкоджене житло. Прилетіла ракета – у одного вибило скло, в іншого пошкодження суттєвіші. Це все дрібні ремонти, а не повноцінна відбудова. І щодо таких ремонтів ми працюємо спільно зі світовим банком. І цей процес без органів місцевого самоврядування просто неможливий. 

– Які саме обов’язки будуть покладені на органи місцевого самоврядування?

– Ви подаєте в «Дію» заявку: наприклад, вилетіли три вікна. Представник органів місцевого самоврядування має перевірити, чи правдива інформація, заповнити чек-лист в системі. Потім вона автоматично розраховує розмір компенсації, і людина отримує кошти на карту, яка також через Дію створюється, і може її використовувати на придбання будівельних матеріалів. Тож у нас два етапи: перший – дрібні ремонти, який вже стартував, і другий – з 22 травня. Ми дуже хвилюємося за цей проєкт. 

– Наскільки взагалі проєкт досконалий?

– Ми розуміємо, що він досконалий щодо прозорості, він дійсно наближений до наших реалій, але водночас нам би хотілося допомогти усім постраждалим громадянам. Грошей, щоб допомогти усім і одразу, в держави, на жаль, немає. Ми розуміємо, що це треба робити не коштами України, а ресурсом держави-агресора. Сподіваємося і на партнерів, і на те, що цей проєкт поступово запрацює.

– Якщо говорити про дрібні ремонти, чи це разова акція? Херсон під постійними обстрілами і, наприклад, вікна у людей можуть вилітати не один раз.

– Заявку можна подавати повторно, і після відповідної перевірки – отримати компенсацію. Проєкт «єВідновлення» не передбачає ремонту житла, яке було зруйноване до повномасштабного вторгнення. Для того, щоб перевірити точність інформації, яку надає власник житла, можуть бути використані й супутникові карти до 24 лютого 2022 року. На жаль, поки що немає відповідей, як бути тим жителям Херсонщини, чиє житло залишилося на тимчасово окупованих територіях або ж було зруйноване чи в нього заселились окупанти. Вирішення цього питання вимагає законодавчих змін.

Олеся СКРИПКА.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!