Ще 9 листопада минулого року сальдо видало «указ», у першому пункті якого сказано: «Заборонити роздрібний продаж алкогольної і спиртовмісної продукції на території Херсонської області». У пункті 2 йдеться про те, що при наданні послуг громадського харчування і навіть біля об’єктів, де надають такі послуги, вказану вище продукцію також категорично не можна продавати. Пунктом 3 передбачена відповідальність за порушення цих вимог: для фізичних осіб – штраф до 50 000 рублів з конфіскацією продукції або без неї, для юридичних – від 100 000 до 300 000 рублів (стосовно конфіскації – так само).

З тих пір на окупаційному телебаченні і у соцмережах періодично з’являються сюжети про те, як російські контролюючі органи знаходять у підприємців такі напої, перед камерами виливають їх і обіцяють покарати порушників. Та оскільки відомо, що рашистська пропаганда нічого спільного з реальністю не має, цікаво, що відбувається насправді.

Про реальний стан справ New Day ua розповіла жителька Генічеська Тетяна, яка все життя пропрацювала у закладах громадського харчування, а нині знаходиться на пенсії. Отже, у крамницях міста алкоголь у відкритому продажі дійсно не знайти. Максимум, що продають це – пиво, але безалкогольне. Так у одному з двох найбільших супермаркетів міста Family market баночку пива-«нульовки» можна купити за 67 – 78 рублів, скляну пляшку – 67 – 90 рублів.

Зате у тих кафе і ресторанах, які залишились у місті, пиво пропонують вже «з градусом». Особливо ходовою є продукція пивобезалкогольного комбінату «Крим».

Міцніші напої, незважаючи на те, що їх немає на вітринах, можна придбати так само легко. У магазинах пляшка горілки чи коньяку коштує від 300 до 500 рублів. У кафе і ресторанах – зрозуміло, що дорожче.

Процвітає і «народна творчість». Півлітра самогону в окупованому місті коштує нині 200 рублів. Купують його не лише генічани, а й російські військові. Причому, купують масово. Чи смак їм подобається, чи гарантія того, що не отруються. На відміну від сурогату «Містер сидр», який за неповний місяць забрав життя більше сотні росіян.    

Борис ВИНОГРАДОВ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!