Вже майже два тижні українці, які евакуйовуються з тимчасово окупованих територій, можуть повернутись на підконтрольну територію України через пункт пропуску Колотилівка (Бєлгородська область рф) – Покровка (Сумська область України). Першим про це повідомило Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

На українському боці працює волонтерський гуманітарний центр, де українці можуть отримати гуманітарну, юридичну і психологічну допомогу, а також переночувати, після чого волонтери допоможуть дістатись найближчих Сум або інших українських міст. З Сум далі можна їхати спеціальним евакуаційним поїздом Суми – Київ. Відправляється він о 6.47, до Києва прибуває об 11.47.

Після прибуття «Укрпошта» від держави видає кожному громадянину кошти: дітям і особам з інвалідністю – 3000, всім іншим – 2000 гривень. Якщо людині немає далі куди їхати, їй пропонують розміститись у модульному містечку Вишгородського району Київської області.

Дорога тепер займає менше часу і коштує дешевше, адже після закриття проїзду через Василівку Запорізької області наші співгромадяни змушені були виїжджати з окупованої території України через росію, Латвію, Литву, Польщу, аби потрапити на підконтрольну територію. Коштувала дорога з лівобережжя Херсонщини до Львова тоді приблизно 500 доларів. Зараз перевізники у соцмережах пропонують перевезти у Київ за 200 доларів. Близько двох кілометрів на кордоні доведеться пройти пішки.

«Радіо Свобода» показало, що більшість тих, хто проїжджає через знову відкритий пункт пропуску, це – жителі лівого берега Херсонської області. Поки наші земляки переходять «сіру зону», викидають не лише російські сім-карти, а і рублі, бо вірять що вони їм більше ніколи не знадобляться.

Борис ВИНОГРАДОВ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!