Прокурори Херсонської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно трьох росгвардійців, яких звинувачують у жорстокому поводженні з цивільним населенням та інших порушеннях законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України). Двом з них інкриміновано також умисне вбивство цивільної особи (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 438 КК України).

Слідство встановило, що у березні – жовтні 2022 року, під час окупації міста Херсона, обвинувачені спільно з іншими військовослужбовцями зс та силових структур рф затримували та незаконно ув’язнювали у захопленій будівлі ізолятора тимчасового тримання жителів обласного центру та регіону.

Там людей піддавали жорстоким тортурам, застосовували психологічне та фізичне насильство, схиляли до співпраці з окупаційною владою. Змушували свідчити проти себе, рідних та знайомих.

Наразі встановлено понад двісті осіб, які утримувались у цій будівлі та щодня піддавались різним видам катувань, у тому числі електричним струмом статевих органів. Задокументовано два факти смерті цивільних від тортур.

Спеціальне досудове розслідування здійснювалось ГУНП в Херсонській області.

Нагадаємо, у червні 2023 року завершено спеціальне досудове розслідування та до суду скеровано обвинувальний акт стосовно організатора цієї катівні – заступника начальника управління росгвардії по Ростовській області, полковника поліції рф та трьох його підлеглих, які виконували злочинні накази про жорстоке поводження з цивільним населенням.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!