Після звільнення правобережжя Херсонщини обидві колаборантки втекли до інших міст. Одну з них співробітники СБУ затримали в хостелі Києва. Друга – оформила статус переселенки та переховувалась в орендованій квартирі у Чорноморську.


За даними слідства, на початку повномасштабного вторгнення росії фігурантки проживали у Бериславському районі Херсонщини. Обидві підтримали загарбників, а згодом увійшли до окупаційного «виборчкому». Вони обходили двори, закликаючи місцевих жителів проголосувати за приєднання території до складу росії. Їх супроводжували озброєні окупанти. Колаборантки погрожували громадянам, що виступали проти фейкового плебісциту, ув’язненням та конфіскацією майна. За співпрацю з агресором фігурантки отримали одноразову грошову винагороду та можливість вільно пересуватися по території захопленої на той час громади.
На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманим про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність, вчинена за попередньою змовою групою осіб). Наразі обидві перебувають під вартою. Триває розслідування. Фігуранткам загрожує до 10 років тюрми.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!