До вчинення злочину проти основ національної безпеки України причетні жінка та двоє чоловіків. Так, 68-річна жителька Берислава у травні минулого року добровільно очолила так звану «горностаївську територіальну виборчу комісію». 10 вересня фігурантку задіяли в підготовці та проведенні незаконних виборів депутатів до так званих «херсонської обласної думи І скликання» та «ради депутатів горностаївського муніципального округу І скликання». Жінка інформувала виборців про терміни та порядок здійснення «виборчих дій», про хід «виборчої кампанії», так званих «зареєстрованих кандидатів у депутати», здійснювала набір кандидатів для призначення членів 6 дільничних виборчих комісій «горностаївського муніципального округу». Після закінчення «голосування» фігурантка організувала опрацювання протоколу, яким було затверджено, що псевдовибори відбулись і їх результати є дійсними.
Ще один фігурант – 54-річний житель Херсона. Наприкінці березня минулого року він у тимчасово окупованому Генічеську зареєстрував в окупаційних органах влади так зване «рєгіональне відділенні соціалістичної політичної партіі «справидлива росія – патріоти – за правду» в Херсонській області». Сам став головою ради регіонального осередку партії. Після цього фігурант організував та провів так звану «передвиборчу кампанію». А у вересні 2023-го взяв участь у псевдовиборах та був обраний “депутатом херсонської обласної думи І скликання».
А 60-річний киянин за результатами псевдовиборів був обраний депутатом «ради депутатів міського округу міста нова каховка» за списком політичної партії «єдина росія». Крім цього, у другій половині вересня 2023 року під час проведення сесії незаконного органу влади держави-агресора «ради депутатів міського округу міста нова каховка І скликання» фігурант був обраний «головою» цього псевдооргану.

Протиправні дії осіб слідчі кваліфікували за ч. 5 ст. 111-1 «Колабораційна діяльність» Кримінального кодексу України. Нині фігурантам за погодженням із обласною прокуратурою заочно повідомлено про підозру у вчиненні злочину проти основ національної безпеки України. Санкція статті передбачає позбавлення волі від 5 до 10 років.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!