«З 7 по 13 березня подали на паспорт РФ – 55, отримали паспорт РФ – 101, – повідомляє у соцмережах «адміністрація Каховського муніципального округу». – Загальна кількість на 13.03.2024: подали на паспорт РФ – 22638, отримали паспорт РФ – 21167».

Навряд чи ці «дані» говорять про реальний стан справ, але те, що примусова паспортизація на лівобережжі триває – факт. Давайте розберемось, для чого нашим землякам в окупації потрібен російський паспорт. Аби «проголосувати» на «виборах» путіна, які мають закінчитись 17 березня, він точно не потрібен.

Окупаційний виборчком Херсонської області не втомлюється нагадувати у соцмережах, що замість нього цілком згодяться «паспорт громадянина України, ID-картка громадянина України з додатком про реєстрацію за місцем проживання на території Херсонської області; ID-картка громадянина України без додатка про реєстрацію за місцем проживання на території Херсонської області; будь-який інший документ, який посвідчує особу, виданий органами публічної влади Російської Федерації і їх посадовими особами, а також документ, виданий органами влади України не пізніше 30 вересня 2022 року». Бюлетені, кажуть очевидці, видають і без будь-яких документів.

А от гуманітарну допомогу без російського «аусвайса» точно не отримати. «Для жителів пільгових категорій громадян, пенсіонерів і мешканців з важкою життєвою ситуацією видається гуманітарна допомога, – повідомляє одна з окупаційних адміністрацій. – Для отримання продуктових наборів при собі мати паспорт РФ і пакет (сумку) для продуктового набору». При наданні російського паспорта окупанти обіцяють дати по парі кілограмів гречки, борошна, макаронів, цукру, по кілька банок м’ясних і рибних консервів і пляшку соняшникової олії. Чи варте все це, щоб отримувати коричневу книжку з двоголовим орлом? Хоча ні, за російським паспортом ще і пускають до поліклінік, де немає більшості лікарів, та обіцяють видати пільгове вугілля. Тому більшість тих, хто отримав «аусвайс», складають пенсіонери. А до тих, хто не може прийти самостійно, «паспортизатори» навідуються просто додому.

Богдан СТРАЖАК.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!