Російські телеграм-канали поширюють фото «документа» нібито від Київського національного університету ім. Т. Шевченка щодо «звільнення від навчання 1000 студентів у звʼязку з їх призовом на військову службу під час мобілізації». Крім того, у відповідному «документі» написано, що приводом для такого «наказу» стало звернення представників СБУ, а також Шевченківського районного ТЦК та СП у м. Києві.

Проаналізувати цю інформацію взялися фахівці з Центру протидії дезінформації при РНБО. Вони зʼясували, що насправді фото «документа» ― це черговий фотошоп російських пропагандистів.

По-перше, оформлення документа не відповідає вимогам законодавства для оформлення організаційно-розпорядчих документів.

По-друге, нумерація «наказу» не відповідає нумерації, що використовують для реєстрації наказів КНУ, які розміщені в публічному доступі.

Зрештою, вигаданий документ містить чимало орфографічних помилок, що теж вказує на його неправдивість.

Цей фейк зʼявився в рамках масштабної кампанії агітпропу по дискредитації процесу мобілізації в Україні. Пропагандисти спекулюють на чутливій темі для багатьох українців і вдаються до ось таких вигадок, що мають на меті деморалізувати суспільство, ввести його в оману та залякати. Раніше ми спростовували інформацію, що Зеленський нібито мобілізовує неповнолітніх.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!