Поки жителі підконтрольної території України, чим можуть, допомагають ЗСУ, наших громадян в окупації змушують допомагати окупантам. У Каховці окупаційний ставленик Павло Філіпчук, наприклад, написав звернення до «суб’єктів господарської діяльності» з пропозицією профінансувати купівлю систем радіо-електронної боротьби.


У «документі» йдеться про те, що ЗСУ, буцімто, обстрілюють енергетичну інфраструктуру Каховки. І окупанти давно б, мовляв, усунули пошкодження, але їм заважають українські БПЛА, «що може призвести до гуманітарної катастрофи. Близько 40 тисяч людей, які проживають на цій території, і всі інфраструктурні об’єкти потраплять у критичну ситуацію, що може призвести до гуманітарної катастрофи». Трансформатори, написав Філіпчук, можна захистити за допомогою систем РЕБ, та, от лише «у бюджеті Каховського муніципального округу не передбачені кошти на дані витрати». Тому, мовляв, «адміністрація» і звернулась до підприємців «з проханням взяти участь у зборі грошових коштів для придбання систем РЕБ».
Все, як у Ільфа і Петрова: «Справа допомоги потопаючим – справа рук самих потопаючих». Та і дії філіпчука на те, як поводив себе «великий комбінатор», схожі. Цілком можливо, що він фальсифікує обстріли, аби здерти грошви з підприємців. Вже навіть і виручку у своєму зверненні порахував: одна система коштує близько 200 тисяч рублів, а їх потрібно, як мінімум, чотири.
Тим часом стоматологів з окупованого Криму систему РЕБ окупантам на Херсонському напрямку таки змусили купити. Про це повідомляє окупаційна «Комсомольская правда»: «Надійшов терміновий запит на РЕБ через масовані атаки ворога. І стоматологи феодосійської поліклініки вирішили приєднатись до допомоги всім колективом, зібравши частину потрібної суми у рамках проекту «Народний фронт»… Колектив поліклініки пообіцяв допомагати не лише РЕБом, але і всім потрібним – від зубної пасти до складного спорядження».
То, виходить, воїни «другої армії світу» вже і зубну пасту самі собі купити не можуть? А куди ж тоді йдуть трильйони від продажу російських нафти і газу?! Пропагандисти вуалюють ці нові придбання російської армії словами «понад державне фінансування». «Захисникам Дніпра за чотири дня зібрали кошти на новий квадракоптер, – пише та сама «Комсомольская правда». – Військовослужбовці інженерного підрозділу 61 окремої гвардійської бригади морської піхоти Північного флоту, які працюють на Херсонському напрямку, висловили всім небайдужим людям, які відгукнулись на прохання про доставку квадракоптера понад державне фінансування».
Богдан СТРАЖАК.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!